Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bh. blok: Ne nacionalnim strankama


Članovi Bh. bloka Peđa Kojović i Nermin Nikšić, ilustrativna fotografija

Stranke okupljene oko Bh. bloka - Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka, nakon višesatnog sastanka su donijeli odluku da neće ići u formiranje vlasti sa nacionalnim strankama ni na nivou BiH, niti Federacije. Ovu odluku istorijskom je ocijenio prvi čovjek Naše stranke, Predrag Kojović.

„Istorija se nekada piše tako što kažete 'ne'. Danas je Bh. blok donio odluku da na državnom i feredalnom nivou kaže ne nacionalnim strankama. Hoćemo da gradimo jednu novu BiH, da kreiramo platformu koja će biti prihvatljiva za sve ljude širom BiH koji nisu nacionalisti i koji misle da ova zemlja jedino može nastaviti živjeti i biti progresivna ako je multietnička i ako je uređena po evropskim standardima“, kazao je Kojović.

Ostaju opozicija, rezolutno je kazao i predsjednik SDP Nermin Nikšić, dodavši kako je ta odluka ujedno i odlučila sudbinu Bh. bloka.

„Na sto smo stavili sve argumente, ključ razgovora je da je nepodijeljeno mišljenje o budućnosti na političkoj sceni u BiH, učinit ćemo sve da održimo jedinstvo i Bh. bloka i unutar samih partija. Donijeli smo odluku kako ostajemo opozicija na federalnom i državnom nivou kao Bh. blok'', rekao je Nikšić.

U sličnom je tonu odluku prokomentirao i lider Demokratske fronte Željko Komšić.

''U ime očuvanja Bh. bloka, stav DF-a je da ćemo biti opozicija. Što se naš tiče nema miješanja, ili smo opozicija ili ulazimo u priču o vlasti“, dodao je Komšić.

Odluka koja se čekala nekoliko sedmica odredila je budući kurs BiH, a ne samo Bh. bloka, ocjenjuju analitičari.

Intelektualci okupljeni u Savjet socijaldemokratskog pokreta, nedavno su u pismu upozorili stranke Bh. bloka kako bi svako koaliranje s nacionalnim strankama značilo propast socijaldemokratije. Upozorili su na „moguće katastrofalne posljedice ulaska u "patriotski blok" koji nam se ovih dana javno servira kroz razne oblike vještački proizvedenih kriza poput dovođenja u pitanje imena Republike Srpske, vanjskih i unutarnjih neprijatelja koji prijete opstanku države Bosne i Hercegovine, te homogenizacije i veličanja Udruženog zločinačkog poduhvata od stranaka s hrvatskim nacionalnim predznakom okupljenih unutar nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS).“

Bh. blok je morao biti od starta veoma eksplicitan – s nacionalistima nećemo: Slavo Kukić
Bh. blok je morao biti od starta veoma eksplicitan – s nacionalistima nećemo: Slavo Kukić

Jedan od potpisnika pisma, profesor na Sveučilištu u Mostaru Slavo Kukić kaže kako je odluka stranaka više nego pozitivna, ali i da se dalo primijetiti da neke stranke nisu bile potpuno rezolutne u tome da neće u vlast s nacionalnim strankama, neke od njih je to koštalo povjerenja, smatra Kukić.

„Mislim da su SDP i DF svojim ponašanjem izazvali izvjesno razočarenje biračkog tijela tom kalkulacijom šta će i nagađanjima ko i s kim ima kakve dilove i jesu li oni iz predizborne kampanje, izbora ili načeg drugog. Mislim da su morali biti od starta veoma eksplicitni – s nacionalistima nećemo. Priča koja se povlačila da imaju odgovornost prema svom biračkom tijelu nije priča koja pije vode jer je takvo neodlučno ponašanje i kalkuliranje donijelo razočarenje velikog dijela biračkog tijela.“

Sve do posljednjeg momenta nije se znalo hoće li se promijeniti stavovi, tim prije što su iz tzv. „patriotskog bloka“ igrali na kartu kako zarad očuvanja BiH, treba da im se pridruže ta skupa sa strankama poput SDA učestvuju u vlasti. To je ucjena i čista manipulacija, kaže analitičar Žarko Papić.

„Teza da ako se ne uđe u koaliciju ugrožava se država je lažna i prevarantska -uđete u koaliciju s onima koji ruše državu da bi je spasili. BiH i bh. društvo i njene građane uništavaju nacionalne stranke – i socijalno i ekonomski, demokratski, intelektualno i kako god hoćete. Ako se radi o spašavanju države onda je ne možete spašavati s njima, već naprotiv, kao jaka i tvrda opozicija.“

Analitičari su stava da se na platformi koja je nastala poslije višedecenijske vlasti nacionalnih stranaka u prilici da promijeni političku paradigmu BiH, jer su nastali na temeljima lijevo i građanski orijentisane koalicije. Koaliranje s onima koji su BiH doveli u sadašnje stanje uvelo bi ih u u mrežu političke korupcije i kriminala, te bi izgubili povjerenje građana.

Iz Bh. bloka najavili su kako će u istom ili širem sastavu izaći zajednički na izbore, kako lokalne tako i naredne opće, čime će postati ozbiljan oponent dosadašnjim vladajućim strukturama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG