Dostupni linkovi

Političkim ucjenama do formiranja vlasti


Stećak ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine, Sarajevo, fotoarhiv
Stećak ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine, Sarajevo, fotoarhiv

Nije prošlo ni 15 dana u 2019. a da na političkoj sceni Bosne i Hercegovine nisu počele neke vrste 'ucjena' vezanih za formiranje vlasti.

Uprkos tome što je zakonski rok za konstituisanje probijen za mjesec i po, bh. političari jedni druge uslovljavaju na razne načine.

Posljednji u nizu je zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da će podržati imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ukoliko se usvoji godišnji nacionalni program za NATO, na što mu je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik odgovorio kako sjednicu neće sazivati sve dok se ne riješi pitanje predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Prema riječima profesora na Mostarskom Sveučilištu Slave Kukića naredni, četverogodišnji mandat, bez obzira ko činio vlast, će biti mandat ucjena i to više nego i jedan drugi do sada. Kao razlog, profesor Kukić navodi to što je Milorad Dodik osoba koja je politički trgovac i da će se sa njim morati funkcionisati po principu ucjene.

"Dakle, po principu, ako hoćeš nešto da ostvariš, moraćeš i nešto da daš. U ovom momentu, Dodik je zainteresiran za formiranje Vijeća ministara, nije Čović, ali Dodik jeste iz prostog razloga što je Vijeće ministara pretpostavka da on može ići dalje u potčinjavanje svih onih institucija koje su pod njegovom kontrolom, u procesu 'dovođenja u red' OSA-e (Obavještajno-sigurnosna agencija BiH), SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu), Tužiteljstva, Suda BiH, i drugih institucija, a to bez Vijeća ministara neće moći realizirati. Ta činjenica je sigurno razlog da i u sljedećih nekoliko mjeseci imamo turbulencije i što se tiče formiranja vlasti", kaže profesor Kukić.

Ucjene na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni nisu iznenađenje ni za Dragana Bursaća, novinara portala 'Buka'. On navodi da je sve jasno bilo odmah nakon oktobarskih izbora kada se vidjelo ko je osvojio najveći broj glasova. Prema njegovim riječima, to što Bosna i Hercegovina još uvijek nema vlast nikome ništa i ne znači, jer niko ne snosi odgovornost, niti postoje zakonske sankcije za ovakvo stanje.

"To će se protezati ne samo na 2019., već i na naredne četiri godine i mislim da, iako se konstituiše vlast, svaki naredni problem će biti 'povuci, potegni', pa i ako ne bude problema, oni će ga smisliti. Građani ove države su taoci takvih politika koje ništa dobro ne donose. Sa druge strane, stranke koje su na vlasti neće izgubiti ništa, mislim da će ta polarizacija biti jača na nacionalnom nivou i da će to lokalni izbori za dvije godine pokazati. Taj status quo im je bolji u ovom trenutku, nego da izađu pred narod i kažu 'znate šta, ukoliko se uputimo prema evroatlantskim integracijama takve su posljedice rizici i uspjesi. I deklarativno će se gospodin Komšić zalagati da treba da idemo ka eu integracijama, ali u suštini se neće desiti ništa, a gospodin Dodik će pričati i dalje prorusku priču, i sa njegove strane se ništa neće dešavati po tom planu. Ta beskonačna privremenost će nas održavati", poručuje Bursać.

Razlog što Bosna i Hercegovina godinama stagnira u svakom smislu, prema riječima Vehida Šehića, predsjednika Foruma građana Tuzla, jeste što kompromis i dijalog ne postoje u bh. političkom životu.

"To je jedan od razloga zbog kojih Bosna i Hercegovina zaostaje u ispunjavanju svih svojih obaveza prema Evropskoj uniji, ali još veći problem je što građani Bosne i Hercegovine nemaju nikakve koristi od ovakvog vršenja političke borbe između aktera političkog života. Mi smo konstantno u političkoj krizi koja će se, sigurno, nastaviti i u ovoj godini, i sigurno da mnogima odgovara ovakvo stanje, jer jako je teško mijenjati nešto gdje ne postoji nikakva odgovornost za nepoštivanje rokova za konstituisanje vlasti koji su jasno predviđeni i u Izbornom zakonu, pa i u Ustavu entiteta, ali kada nemate sankcije za nepoštivanje zakona, onda imate ovako ponašanje političara", ističe Šehić.

Profesor Slavo Kukić dodaje i kako ovakva politička praksa Bosnu i Hercegovinu ne može voditi ka budućnosti, već u prošlost, zbog čega zaključuje:

"Može je vući samo u procese daljeg dezintegriranja, daljeg, što bi narod rekao 'zatezanja konopaca', i može je vući sve intenzivnije u stanje u kojem će sve više ljudi pakirati kofere i odlaziti, a Bosna i Hercegovina će, onda, sve manje biti i hrvatska i srpska i bošnjačka, jer će postajati zemlja starih ljudi."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG