Dostupni linkovi

Raste pritisak na Kosovo da se ukinu carine


Zgrada Evropske službe za spoljno djelovanje u kojoj se odvija dijalog Prištine i Beograda uz posredovanje EU, Brisel, fotoarhiv

Na Kosovu još uvek nema naznaka da će se carina od 100 odsto, uvedena na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ukinuti, a bez toga, Srbija ne želi da sedne za pregovarački sto u Briselu.

Predsednik Skupštine Kosova i čelnik vladajuće Demokratske partije, Kadri Veselji, izjavio je u ponedeljak da je carina na robu iz Srbije uvedena za dobrobit Kosova i da ona ne sme da se pretvori u štetu.

"Uveli smo taksu od 100 odsto na srpske proizvode i robu zato što nam je Srbija nametnula jednu takvu meru i carina će ostati", kazao je Veselji tokom posete Ferizaju (Uroševac).

Aludirajući na njegov raniji predlog o suspenziji ove odluke na 120 dana, Veselji je kazao da bi to bilo korektno a uzimajući u obzir zahtev SAD-a.

To bi bila privremena mera, a institucije Kosova bi počele da rade na tome da ne dopušta uvoz robe na Kosovu za natpisom "Kosovo i Metohija".

On je dodao da se na tome intenzivno radi, i da "Kosovo i SAD ne smeju da imaju različita stanovišta naspram Srbije".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj još uvek ne menja stav da do ukidanja carine može doći samo priznanjem Kosova od strane Srbije i BiH.

Sjedinjene Države bile su izričite u tome da odluka treba da se suspenduje, a povlačenje odluke u nekoliko navrata zatražila je i EU.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sasvim neprihvatljivo uslovljavanje Srbije za nastavak dijaloga, što je preneo i visokoj predstavnici za spoljnu politiku Federiki Mogerini koja posreduje u procesu.

Tači je kazao da je stav EU i SAD jasan i da nema mesta za interpretacije.

"Odmah moramo da uklonimo izgovor kojeg Srbija koristi za blokadu dijaloga. Takav postupak demonstrira našu posvećenost mirovnom sporazumu, a štaviše, i ojačava naše savezništvo sa EU, NATO-om, a posebno sa SAD-om", kazao je Tači tokom vikenda.

Kosovski predsednik se danas pre polaska za Vašington, gde prisustvuje Molitvenom doručku, sastao sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem koji je kazao da su izvršene konsultacije o državnoj agendi.

Haradinaj ne putuje za Sjedinjene Države jer, kako je kazao, to nije prikladno nakon stvorene klime zbog takse.

Dan ranije Špend Ahmeti, predsedavajući državne delegacije za dijalog, je za kosovske medije izjavio da je američki ambasador Filip Kosnet preporučio zvaničnicima Kosova da ne podnose zahteve za američke vize dok je odluka o taksi na snazi. Jedan takav zahtev prethodno je podneo i Haradinaj.

Zvaničnici Evropske unije, koji su uključeni u proces dijaloga, nadaju se da će višestruki pritisak na Vladu Kosova pokazati rezultate ubrzo, kako bi se omogućilo deblokiranje pregovaračkog procesa.

Izvori iz kabineta visoke predstavnice EU Federike Mogerini su potvrdili da su, u trenutku kada carina bude ukinuta, oni su spremni da "praktično sutradan" nastave sa procesom pregovora.

U tom smislu, najavljuju se intenzivni ali i maratonski razgovori između Beograda i Prištine, koji bi se mogli održati svake nedelje.

Komesar za proširenje EU Johanes Han se prethodno ponudio i da posreduje u procesu rešavanja svih ekonomskih i trgovinskih pitanja između Kosova i Srbije, što je Haradinaj pozdravio, ali dodao da ono može biti samo deo konačnog sporazuma koji bi doveo do priznanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG