Dostupni linkovi

Evropski sud pravde dopušta mogućnost odustajanja od Brexita


Neobavezujuće mišljenje Evropskog suda pravde stiže dok britanski parlament vodi debatu o planu za Brexit (Foto: protivnici i pristalice Brexita na protestu u Londonu, septembar 2018)
Neobavezujuće mišljenje Evropskog suda pravde stiže dok britanski parlament vodi debatu o planu za Brexit (Foto: protivnici i pristalice Brexita na protestu u Londonu, septembar 2018)

Velika Britanija može unilateralno zaustaviti član 50 bez odobrenja EU, rekao je visoki zvaničnik Evropskog suda pravde, što je, bez dileme, značajan podsticaj protivnicima Brexita.

Advokat Campos Sanchez-Bordona je rekao da vjeruje da EU zakon omogućava zemlji da odustane od povlačenja člana 50 Lisabonskog ugovora, koji je Britanija povukla i kojim je obavijestila ostale da namjerava da napusti blok u roku od dvije godine, bez traženja formalne saglasnosti Evropske komisije i drugih država članica.

"Glavni advokat Manuel Campos Sanchez Bordona predložio je da Evropski sud pravde treba da proglasi da član 50… omogućava unilateralno povlačenje obavještenja o namjeri izlaska iz Evropske unije", saopštio je Evropski sud pravde.

"Takva mogućnost nastavlja da postoji sve do onog momenta dok sporazum o povlačenju ne bude formalno zaključen", takođe se navodi u mišljenju pravnog savjetnika Evropskog suda, a čija se ključna presuda očekuje narednih sedmica.

Neobavezujuće mišljenje iz Evropskog suda pravde stiže u momentu dok britanski parlament vodi petodnevnu debatu o planu za Brexit koji je predložila premijerka Theresa May i prihvatio ga Brisel, a kojem će glasati sljedećeg utorka 11.decembra.

"Glavni advokat naglašava da je povlačenje iz jednog međunarodnog ugovora, znači preinačivanje odluke, po definiciji unilateralan akt jedne države i manifestacija njene suverenosti", takođe je objavio sud u mišljenju svog glavnog pravnog savjetnika koji logicira na sljedeći način:

"Država članica koja odluči da povuče svoje obavještenje dato Evropskom savjetu o ‘svojim namjerama, ne o svojoj odluci da se povuče, i takva namjera se može promijeniti, pa bi stoga bilo nelogično da se prisiljava na povlačenje iz EU u cilju da bi morala da pregovara svoj pristup."

Advokat Campos Sanchez-Bordona je rekao da vjeruje da EU zakon omogućava zemlji da odustane od povlačenja člana 50 Lisabonskog ugovora
Advokat Campos Sanchez-Bordona je rekao da vjeruje da EU zakon omogućava zemlji da odustane od povlačenja člana 50 Lisabonskog ugovora

Sud koji ima tendenciju da slijedi savjet svog glavnog advokata u finalnoj odluci, nije dao tačan datum objavljivanja presude, koja se očekuje narednih dana.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Evropska komisija su insistirali da proces izlaska Britanije iz EU-Brexit može biti zaustavljen samo jedinstvenim sporazumom, iako u EU ugovorima ne postoji objašnjenje na koji način se član 50 može opozvati.

Mišljenje advokata Sanchez -Bordone je veliki podsticaj za sve koji se protive Brexitu, a posebno škotskih parlamentaraca, predvođenih Andy Wightmanom, poslanikom škotske Zelene stranke. Oni su u decembru prošle godine započeli ovu pravnu akciju.

Alyn Smith, iz Skotske nacionalne partije (SNP), koja je takođe dio ove akcije, kaže da ovo mišljenje potvrđuje njihove pozicije da Westminster može "zaustaviti sat" na Brexitu.

"Mi sada imamo mapu puta za izlazak iz 'klanice' Brexita, jasno svijetlo koje je upaljeno iznad znaka za ‘izlazak’ i lažnog izbora koji je ponuđen poslanicima u Westminsteru: a to je užasan sporazum gospođe May ili haos-koji je pokazao svoje pravo lica, i to je zloupotreba parlamenta" kaže Smith.

Mišljenje advokata Sanchez -Bordone je veliki podsticaj za sve koji se protive Brexitu, a posebno škotskih parlamentaraca, predvođenih Andy Wightmanom (Protesti u Britaniji u aprilu)
Mišljenje advokata Sanchez -Bordone je veliki podsticaj za sve koji se protive Brexitu, a posebno škotskih parlamentaraca, predvođenih Andy Wightmanom (Protesti u Britaniji u aprilu)

Britanska vlada se žestoko opirala i pokušavala spriječiti da se slučaj nađe pred Evropskim sudom pravde, ulažući u posljednjem minutu žalbu Vrhovnom sudu Britanije, samo par dana prije zakazanog saslušanja u Luksemburgu. Britanski sud je odbio žalbu.

Nakon serije saslušanja pred sudom u Edinburgu, Sud pravde je održao hitno saslušanje krajem prošlog mjeseca u Luksemburgu, preduzimajući rjedak potez sazivanje svih 28 sudija Evropskog suda.

Iako mišljenje glavnog advokata Sancheza Bordone nije obavezujuće za sudije, bilo bi vrlo neobično da Sud donese konačnu odluku koja je u kontradikciji sa savjetom glavnog advokata.

Ako Sud u konačnici prihvati ovo mišljenje i presudi po njemu, protivnici Brexita će bez dileme iskoristiti priliku da presudu predstave kao dokaz da se odluka o Brexitu može opozvati mnogo lakše nego što britanska vlada tvrdi.

Ipak, navodi Guardian, oni se suočavaju sa jednom velikom preprekom: Evropski sud pravde će slučaj vratiti škotskim sudovima koji će morati da izdaju konačnu presudu u kratkom periodu od nekolike sedmice.

U jutros objavljenom mišljenju Evropskog suda se navodi da je glavni advokat odbacio argument britanske vlade da je pitanje odustajanja od člana 50 bilo hipotetičko.

Lord Keen, britanski savjetnik za škotsko pravo, je rekao Evropskom sudu pravde da britanska vlada ne namjerava da napusti Brexit pod bilo kojim okolnostima zbog čega je to pitanje nedopustivo. Glavni advokat Suda međutim nije saglasan sa tim.

"Prema glavnom advokatu, spor je stvaran i nije samo akademsko pitanje, niti preuranjeno ili površno, već očigledno od praktične važnosti i ključno u cilju da se razriješi spor", stoji u obrazloženju Suda.

Dodaje se da Sanchez-Bordona vjeruje da se proces člana 50 treba tretirati na isti način kao i bilo koji drugi međunarodni ugovor: ako strana želi da se povuče iz njega, u mogućnosti je da to učini unilateralno zato što je suverena država.

"Unilateralno odustajanje od člana 50 takođe bi bila manifestacija suverenosti odlazeće države članice, koja odlučuje da promijeni svoju incijalnu odluku", argument je glavnog advokata Sanchez-Bordone.

Jolyon Maugham, advokat kampanje protiv Brexita koji je osnivač Projekta dobar zakon i koji je takođe bio dio pravne akcije, kaže da mišljenje glavnog advokata Suda pravde "vraća odluku o našoj budućnosti u ruke naših izabranih predstavnika, gdje i pripada .. ja sam sada siguran da će poslanici pretresti svoju savjest i djelovati u najboljem interesu zemlje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG