Dostupni linkovi

Dogovor o Brexitu otvara nove neizvjesnosti


Britanska premijerka Tereza Mej.
Britanska premijerka Tereza Mej.

Velika Britanije je nakon 18 mjeseci pregovora sa Evropskom unijom postigla dogovor o uslovima izlaska iz bloka, no premijerka Tereza Mej sada za njega treba dobiti podršku u parlamentu ili se u suprotnom suočiti sa mogućim padom vlade, pišu svjetski mediji.

Dogovor o Brexitu je postignut - sada počinje haos

Izbor novog pape tradicionalno je objavljen bijelim dimom koji izlazi iz Vatikanskog dimnjaka. Vijest o dogovoru o nacrtu sporazuma o povlačenju Britanije iz Evropske unije je procurila na moderniji način: volejom tweetova, piše Njujork Tajms (New York Times) i objašnjava:

"Na kraju, nakon nekoliko mjeseci pregovora, stigao je nacrt sporazuma. I sada stvarni haos može da počne.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) mora da ostvari podvig za koji skoro svi misle da je nemoguć: da učini da njen nacrt ugovora izgleda uspješno i da nađe glasove kako bi prošao donji dom parlamenta."

NYT ističe i da je najsporniji dio sporazuma mehanizam za njegovo okončanje.

"Vođe stranaka imaju ozbiljan posao pred sobom. Da bi dodatno otežali stvari, svi vjeruju da bi poraz Mej doveo do njenog pada s mjesta premijerke. Dakle, članovi njenog kabineta će razmatrati ne samo budućnost zemlje, već i kakvi će biti njihovi izgledi na budućim izborima za lidere.“

List navodi i da su narednih nekoliko sedmica vježbe haosa, kao i da ukoliko sporazum ne uspije da prođe kroz Parlament, mogu se sazvati i opći izbori – što je malo vjerovatno, jer bi Konzervativna stranka morala odmah nakon ponižavanja da pozove na drugi referendum, za šta ima malo vremena do marta 2019. godine.

Magla Brexitovskog rata ne može sakriti briselsku pobjedu

Politiko (Politico) tvrdi da je Brisel sretan, a Vestminster je u haosu i dodaje:

"Nakon 18 mjeseci ćudljivih pregovora, premijerka Velike Britanije je u srijedu uz škripu provukla ugovor o Brexitu kroz svoj podijeljeni tim i sada se suočava s još jednom borbom za opstanak, gdje sama mora da usmjeri sporazum kroz ljutiti parlament koji mora da odobri sporazum o razvodu u narednim sedmicama.“

Portal ocjenjuje i da sudbina Tereze Mej počiva na njenoj sposobnosti da dobije podršku za dogovor od javnosti i parlamenta – i jedni i drugi su duboko cinični u vezi sa sporazumom:

"Ispod komplikovane političke magle nalazi se nacrt međunarodnog ugovora na 585 stranica koji štiti ekonomske interese EU i približava je dugoročnim političkim ciljevima, a ostavljajući Veliku Britaniju u kutiji kao i uvijek s njenim vlastitim crvenim linijama.“

Politoko prenosi i da bez glasova sjevernoirske Demokratske unionističke partije, Mej nema većinu u parlamentu.

"Ali nije samo DUP taj koji je ljut. Uzeto zajedno, kompromisi, kontradikcije i majstorije oko dokumenta predstavljaju naročito gorku pilulu za mnoge britanske političare koji treba da je progutaju, i čak i ako je razblažena, poslanici i zvaničnici se plaše da će to možda otrovati sistem u godinama koje dolaze kada se bitka preseli na to kako će izgledati budući odnosi.“

Premijerkino preuzimanje kontrole

Gardijan (The Guardian) piše da je Downing street broj 10 ove sedmice pokazao neku vrstu emotivne inteligencije uz političku nemilosrdnost.

"U politici, kao i u životu, stvarnost se razlikuje od teorije. Ljudska bića misle da znaju o rođenju i smrti do trenutka kada drže novorođenu bebu, ili kada razmišljaju o mrtvom roditelju. Na sličan način, dogovor u praksi ima nedostatke u odnosu na teoriju, naročito kada je podržan, a ne odbačen, i u Daily Mailu i u Expressu.“

List ističe i da je pitanje da li će parlament imati alate i volju da preuzme kontrolu nad odlukom o Brexit-u i preoblikuje ga na način na koji glasovi u parlamentu ukazuju da je moguće i da mnogi u i izvan Vestminstera žele i očekuju to.

„Ako bi Mejova imala većinu, odgovor bi bio prilično očigledan - odobrenje. Međutim, ona nema većinu, tako da ishod nije očigledan, a obim postupka koji treba da uslijedi je stoga ključan za mnoge koji se protive njenom sporazumu i zalažu se za opciju bez dogovora.“

Vodič o Brexitu

BBC objašnjava da se na samitu EU 25. novembra od lidera očekuje da potpišu sporazum o povlačenju i izjavu o budućem odnosu.

"Nakon toga, Mej se suočava sa svojom životnom borbom kako bi poslanici glasali za to... Mejova nema većinu u donjem domu i mnogo poslanika na svojoj strani – laburisti i druge opozicione partije su skeptični prema njenom Brexit planu ili su otvoreno neprijateljski prema njemu.

Demokratska unionistička partija, na čije se ključne glasove oslanja Mej, već je rekla da će vjerovatno glasati protiv toga, tvrdeći da će to dovesti do raspada Ujedinjenog Kraljevstva.“

BBC navodi i da kada je riječ o glasanju u donjem domu, ako je jedini izbor koji je stavljen pred poslanike verzija Brexita Tereze Mej ili bez sporazuma ona bi mogla uplašiti dovoljno onih koji se kolebaju da je podrže.

"Tome se nada Downing street. Laburisti i pojedini torijevci se trude da osiguraju i druge opcije na glasanju. Ako glasanje propadne, ulazimo u nepoznatu teritoriju. Ona možda želi da ponovo pregovara sa EU, ali većina očekuje da će ona otići iz Downing streeta broj 10.“

Politički raskol koji će odlučiti o Brexitu

Podjela u Laburističkoj stranci odigrat će ključnu ulogu u odlučivanju o tome hoće li biti odoren premijerkin sporazum, piše Blumberg (Bloomberg).

"Na koji način će laburistički zastupnici glasati sada je još važnije jer je Mej, koja ima samo slabu parlamentarnu većinu, na udaru s drugog fronta u njenoj vlastitoj stranci, imajući na umu prije svega ministra saobraćaja Džo Džonsona (Jo Johnson), koji je bio protiv Brexita, a koji je prošle sedmice podnio ostavku pozivajući svoju stranku da odbaci sporazum Mejove i održi drugi referendum o Brexitu".

Blumberg dodaje da ako Laburisti odluče da se suprotstave sporazumu, a gotovo sigurno hoće, premijerka će se morati osloniti na nekoliko laburističkih zastupnika koji smatraju da je sporazum bolje rješenje, nego da ga ne bude nikako i koji su spremni suprotstaviti se svom rukovodstvu ako im se kaže da glasaju protiv vlade.

"Očekivalo se da će Laburistička stranka, koja je proevropska u britanskoj politici tokom posljednja tri desetljeća, podržati sporazum ili se suprotstaviti Brexitu. Ali prepreka je sam vođa stranke Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) dugogodišnji kritičar EU.

Za Korbina, Brexit je bio više odvlačenje pažnje nego razlog za ujedinjenje. Njegov je prioritet radikalno preusmjeravanje ekonomije Ujedinjenog Kraljevstva: nacionalizacija ključnih industrija, širenje dobrobiti i remont poreznog sistema."

Šta Brexit dogovor znači za poslovanje, tržišta i ekonomiju?

Velika Britanija je napravila veliki korak ka osiguranju dogovora o Brexitu s Evropskom unijom. Za biznis, sporazum bi osigurao neophodnu sigurnost u naredne dvije godine, navodi CNN .

"Još jedan problem: sporazum pokriva samo uvjete razlaza i ne daje kompanijama jasniju sliku o budućim trgovinskim odnosima između Velike Britanije i njenih najvećih trgovačkih partnera nakon tranzicije.

Funta je bila nestabilna jer su Britanci glasali u junu 2016. godine da napuste Europsku uniju, a još uvijek je njena vrijednost gotovo 14 posto niža nego na dan referenduma."

CNN prenosi i ocene analitičara koji kažu kako će funta ojačati nakon dogovora, i da ukoliko dogovor ne uspije i Britanija „ispadne“ iz bloka, rejting agencija S&P procjenjuje da će funta pasti za 15 posto u odnosu na dolar.

Ekonomisti kažu kako bi dogovor o Brexitu potaknuo ugroženu ekonomiju u Velikoj Britaniji.

"Ekonomija u Velikoj Britaniji naglo je usporila nakon glasanja o Brexitu, ali je izbjegnuto padanje u recesiju. Ulaganja su također dramatično opala.

Haotičan Brexit, bez dogovora, mogao bi gurnuti ekonomiju u odgođenu recesiju", upozorio je S&P prošlog mjeseca.

XS
SM
MD
LG