Dostupni linkovi

Veselinovići odavno na listi osumnjičenih za kriminal


Napad na Jarinju, juli 2011.
Napad na Jarinju, juli 2011.
Uhapšeni Zvonko i Žarko Veselinović već duže vreme figuriraju na listi osumnjičenih za mnoga kriminalna dela na Kosovu. I pored toga što su nekoliko puta hapšeni, njihovi slučajevi nisu stigli do suda.

Glavni tužioc Okružnog tužilaštva u Mitrovici Shyqri Syla u izjavi za RSE je kazao da je u toku preliminarna istraga prikupljanja informacija o neredima na severu Kosova, te da su na listi mogućih osumnjičenih za te nerede i braća Veselinović.

„Na listi osumnjičeni se nalaze i braća Veselinović, i zbog barikada, ali i zbog napada na vojnike KFOR-a u Rudaru i Jagnejnici“, kazao je Syla.

On je, međutim, dodao da se te istrage ne ograničavaju samo na poslednja dešavanja na severu.

„Istrage su složene i obuhvataju sve moguće zločine koji su se desili u severnom delu Kosova i nisu ograničeei samo na poslednja dešavanja. Braća Veselinović su posebno poznata zbog ilegalne trgovine naftnim derivatima. Prethodno su bili otvoreni slučajevi za ilegalnu trgovinu, za ilegalno posedovanje oružja, ali to nije stiglo do suda“, kazao je Syla.

On je dodao da se na ovim istragama radi zajedno sa EULEX-om, ali ističe da su istrage dodatno otežane zbog toga što ne postoji sloboda kretanja za pripadnike EULEX-a i Policije Kosova na severu.

Komadant KFOR-a Erhard Drevs je prošlog ponedeljka saopštio da su Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko identifikovani kao organizatori i lideri nasilja nad vojnicima KFOR-a na severu Kosova. On je tada rekao da su dokaze tome video snimci, koji se sada već nalazi u EULEX-u.

Srbi odradili dobar posao

Portparol KFOR-a Uwe Nowicki u sredu nije mogao da doda ništa više od onog što je komadant Drevs izjavio prošle nedelje.

„Sve što je u vezi sa istragom, redom i zakonom, nema nikakve veze za KFOR-om“, kazao je Nowicki, ali dodao da su, kada je u vezi hapšenje Veselinovića "Srbi odradili dobar posao“.

Inače, saradnja između kosovskog tužilaštva sa srpskim organima ne postoji, međutim postoji policijski protokol između EULEX-a i srpskih vlasti koji služi za razmenu informacija. Zasad, ostaje nejasno da li je EULEX izdao nalog za hapšenje
Irina Gudeljević
Irina Gudeljević
Zvonka Veselinovića i njegovog brata za počinjena kriminalna dela na severu Kosova.

A portparolka ove misije Irina Gudeljević nije mogla da komentariše hapšenje braće Veselinović.

„Ja ne mogu da komentarišem istrage koje su u toku, a to se ni ovom prilikom neće promeniti. Trenutno nemam nikakav komentar u vezi sa hapšenjem Zvonka i Žarka Veselinovića“, kazala je Gudeljević za RSE.

Prošlog meseca je u sukobu Srba i pripadnika KFOR-a pored glavne barikade u selu Jagnjenica povređeno više od 20 vojnika. Nakon što su kosovski policajci preuzeli kontrolu graničnih prelaza na severu Kosova u julu, ubijen je jedan kosovski policajac, i ranjeno je nekoliko drugih.

U znak nezadovoljstva zbog prisustva kosovske policije i carinika na prelazima na severu, Srbi i dalje drže taj deo pod barikadama, gde je sloboda kretanja za građane, Policiju Kosova i EULEX onemogućena.
XS
SM
MD
LG