Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD optužio sedam ruskih obavještajaca zbog hakerskih napada


GRU optužena da stoji iza četiri velika sajber napada

Ministarstvo pravde SAD podiglo je optužnicu protiv sedam pripadnika ruske Vojne obavještajne službe (GRU) od koji su neke od njih iste osobe koje su optužile i holandske vlasti.

Prethodno je britanska vlada je optužila rusku Vojnu obavještajnu službu da stoji iza četiri velika sajber napada. Britanski Nacionalni centar za sajber sigurnost je rekao da su mete napada bile firme iz Rusije i Ukrajine, američka Demokratska stranka i mala TV mreža u Velikoj Britaniji. Takođe je napadnuta i Svjetska antidoping agencija (WADA).

Tužilaštvo SAD objavilo je da jedna od meta napada bila kompanija za nuklearnu energije iz Pensilvanije. Šteta nanesena američkim kompanijama, kako je saopšteno, iznosi više miliona dolara.

Moskva je optužbe nazvala "fantazijama".

U međuvremenu je holandsko ministarstvo odbrane održalo vanrednu press konferenciju o aktivnostima GRU-a, gdje je saopšteno da su četvorica ruskih agenata protjerana iz Holandije, te da su spriječili napad na UN-ovu agenciju za kontrolu hemijskog oružja.

U zajedničkom saopštenju britanske premijerke Therese May i njenog holandskog kolege Marka Ruttea se navodi da je navodna zavjera demonstrirala "da se GRU ne osvrće na globalne vrijednosti i pravila koja nas sve čine sigurnijima."

Holandija je pozvala ruskog ambasadora da dođe i da objašnjenje za ova dešavanja.

Ruska ambasada u Londonu je ovim povodom navela da u optužbama protiv Rusije za sajber hakerske napade "nedostaje dokaza". U međuvremenu su reagovali zajedničkim saopštenjem predsjednik Evropskom savjeta Donald Tusk, Evropske komisije Jan-Claude Juncker i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini u kome su naveli: "Ovi agresivni akti demonstriraju ozbiljnu namjeru da se uništi rad OPCW. Mi odbacujemo takve akcije koje podrivaju međunarodno pravo i institucije."

Ministar odbrane SAD Jim Mattis poručio je da Rusija mora platiti cijenu za pokušaj hakiranja Međunarodne agencije za zabranu hemijskog oružja i da razmatraju nekoliko opcija.

Britanski izvještaj o nacionalnoj sigurnosti objavljen kasno u srijedu, zaključio je da Ruska vojna obavještajna služba, poznata kao GRU pokušava da podrije ključne zapadne institucije, od onih sportskih do transportne infrastukture i izbornih procesa.

Britanci su GRU nazvali "opasnim sajber agresorom" koji je koristio mrežu hakera da bi širili razdor i izazivali konfuziju širom svijeta.

Ministrica odbrane Holandije Ank Bijleveld na konferenciji u Hagu, 4. oktobar
Ministrica odbrane Holandije Ank Bijleveld na konferenciji u Hagu, 4. oktobar

GRU je, stoji u izvještaju, gotovo sigurno iza "Lošeg Zeca" (BadRabbit) prošlogodišnjeg nasumičnog napada čija je meta bio ukrajinski međunarodni aerodrom i pojedini ruski mediji, kao i hakiranja Svjetske antidoping agencije (WADA) u Švajcarskoj.

Takođe je zaključeno da GRU stoji iza hakiranja i curenja e-mailova iz Demokratskog nacionalnog komiteta, krovnog tijela Demokratske stranke, koji su obrukali rivalku američkog predsjednika Donalda Trumpa na izborima Hillary Clinton, par sedmica uoči izbora 2016. I to su samo neki od poznatih hakerskih napada.

"Akcije GRU-a su nesmotrene i indiskriminišuće: oni pokušavaju da podrivaju i miješaju se u izborne procese u jasnom napadu na zapadnu demokratiju", naveo je britanski ministar vanjskih poslova, Jeremy Hunt objavljujući izvještaj.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je optužbe odbacilo i nazvalo ih "velikim fantazijama", dok je sa druge strane britanski ministar odbrane Gavin Williamson u četvrtak osudio Rusiju kao "izopštenu državu" čiji su je "bezobzirni i nasumični napadi" ostavili izolovanom u međunarodnoj zajednici.

Britanski šef diplomatije Hunt je upozorio da neki od sajber napada koje je izvela GRU uopšte "ne služe legitimnim interesima nacionalne bezbjednosti već su umjesto toga uticali na sposobnost ljudi širom svijeta da vode život na dnevnoj bazi slobodno i bez uplitanja, čak i na mogućnost da uživaju u sportu."

"Naša poruka je jasna: zajedno sa našim saveznicima, mi ćemo ih otkriti i odgovoriti na pokušaje GRU-a da podriju internacionalnu bezbjednost," poručio je Hunt.

Od saveznika je već danas iz Haga, stigla informacija da je holandska služba bezbjednosti upravo zaustavila napad na Međunarodnu agenciju za zabranu širenja hemijskog oružja (OPCW) i zbog toga protjerali četiri ruska agenta.

Pronađen je lap top povezan sa istragom o rušenju malezijskog aviona MH17 u julu 2014., iznad istoka Ukrajine kada je poginulo skoro 300 ljudi. Holandski zvaničnik je rekao da su presretnute veze sa agentima u Brazilu, Švajcarskoj i Maleziji.

Takođe se navodi da je otkriveno da su agenti GRU-a planirali da putuju u laboratoriju u Spiezu (Švajcarski federalni institut za zaštitu od oružja za masovno uništavanje).

Prema prezentaciji šefa holandske vojne obavještajne agencije, general-majora Onnoa Eichelsheima, četvorica Rusa su stigli u Holandiju 10. aprila, a uhvaćeni su 13., sa špijunskom opremom u hotelu pored štaba OPCW. Muškarci nijesu bili uspješni u pokušaju probijanja sistema zaštite Agencije za zabranu širenja hemijskog oružja. Na press konferenciji su pokazane antene laptopovi i druga oprema sa kojom su namjeravali da probiju wifi mrežu OPCW-a.

Šef holandske obavještajne kaže i da su muškarci uhvaćeni na djelu te da su pokušali da unište nešto od sopstvene opreme da bi sakrili što su radili.

Podsjetimo OPCW je radio na utvrđivanju i identifikovanju supstance upotrijebljene u martovskom napadu u Salisburiju na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju. Ova UN agencija takođe je radila na identifikaciji i utvrđivanju supstance korištene u hemijskom napadu na Dumu u Siriji.

Kako je objasnio general-major Eichelshein, četvorica Rusa koja su uhapšena u aprilu su potom protjerana iz Holandije i nijesu procesuirani zato što je ova operacija smatrana vojnom, ne policijskom.

Takođe se vjeruje da su četiri muškarca špijunirali istragu o obaranju malezijskog aviona MH 17 i planirali da posjete laboratoriju u Spiezu u Švajcarskoj, koju takođe koristi OPCW radi analiza uzoraka hemijskog oružja.

Umjesto toga su "stavljni na let za Moskvu" rekla je ministrica odbrane Holandije Ank Bijleveld.

Šef holandske obavještajne je upozorio da ne treba biti naivan i smatrati da su relativno zaštićeni od ruskih sajber napada.

"Ruska vojna obavještajna je aktivna ovdje u Holandiji … gdje se nalazi puno međunarodnih organizacija," rekao je Eichelsheim.

U britanskom izvještaju se navodi da su pripadnici GRU-a sarađivali sa hakerima i njihovim grupama poznatim pod imenima: APT 28, Fancy Bear (Moderni medvjed), Sofacy, Pawnstorme (Pionova oluja), Sednit, Cyber Caliphate, Cyber Berkut, Voodu Bear (Vudu medvjed) i BlackEnergy Actors (Akteri crne energije).

"Ovaj obrazac ponašanja demonstrira njihovu želju da operišu bez osvrtanja na međunarodne zakone ili uspostavljene norme i čine to sa osjećajem nekažnjivosti i bez posljedica", kaže Hunt.

Rusija mora prestati sa napadima na Zapad: Jens Stoltenberg
Rusija mora prestati sa napadima na Zapad: Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg poručio je nakon britanskog i holandskog izvještaja da Rusija mora prestati sa napadima na Zapad, založivši se za jačanje odbrane Alijanse protiv kompjuterskih napada za koju Britanija tvrdi da je naređena od strane ruske obavještajne vojne službe GRU.

On je pozvao Rusiju da prestane sa bezozirnim načinom ponašanja, uključujući, kako je rekao, upotrebu sile protiv susjeda, pokušaje miješanja u izborne procese i široko rasprostranjenu kampanju dezinformacija"

"NATO će nastaviti sa jačanjem odbrane i odvraćanja od hibridnih prijetnji, uključujući u sajber domenu", rekao je Stoltenberg uoči sastanaka ministara odbrane Alijanse gdje, će razmatrati nove sajber sposobnosti.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova je odbacujući optužbe rekla: "Oni su svašta umiksali u jednoj boci".

"To je jedna dijabolična parfemska marka. Imaginacija naših kolega u Ujedinjenom Kraljevstvu je istinski neutemeljena", dodala je Zaharova.

SAD su već optužile GRU da stoje iza sajber napada uoči predsjedničkih izbora 2016., te su sankcionisali agente GRU-a uključujući i njihovog šefa, Igora Korobova.

Američko ministarstvo finansija je u martu navelo da GRU "svjesno uključena u značajne aktivnosti koje podrivaju sajber bezbjednost u ime ruske vlade".

Iako manje poznata od čuvene sovjetske špijunske agencije KGB, vojna obavještajna GRU, igrala je veliku ulogu u nekim od najvećih događaja u prošlom vijeku, od kubanske raketne krize tokom 1960-tih pa sve do aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. u ovom stoljeću.

GRU ima agente širom svijeta i odgovaraju direktno načelniku ruskog generalštaba i ministru odbrane. GRU nikada javno ne komentariše svoje akcije a njihova struktura, broj osoblja i finansiranje su ruska državna tajna.

Britanska premijerka Theresa May je optužila agente GRU-a da stoje iza pokušaja ubistva bivšeg duplog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije, nervnom agensom novičok u engleskom gradu Salisburiju 4. marta. Rusija je negirala optužbe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, i sam bivši agent KGB-a, rekao je u srijedu da je oficir GRU-a (misleći na Skripalja) koji je izdao desetine agenata britanskom MI6, "ološ" koja je izdala svoju zemlju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG