Dostupni linkovi

May: Osumnjičeni za napad novičokom pripadnici GRU-a


Osumnjičeni za napad novičokom u Salsburiju Alekander Petrov i Ruslan Boširov

Dva ruska državljanina su imenovana kao osumnjični za napad novičokom u Britaniji i pokušaj ubistva bivšeg duplog špijuna Sergeja Skriplja i njegove kćeri Julije 4. marta.

Skotland Jard (Scotland Yard) i tužilaštvo su saopštili je postoji "dovoljno dokaza" za optužnicu protiv Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova zbog napada u engleskom gradu Salsburiju u martu.

Obraćajući se britanskom parlamentu britanska premijerka Theresa May rekla je da se sumnja da je riječ o pripadnicima ruske vojne obavještajne službe poznate pod akronimom GRU.

"Na bazi obavjštajnih podataka, vlada je zaključila da su dvije osobe koje je imenovala Kraljevska tužilačka služba iz ruske vojne obavještajne službe poznate kao GRU" izjavila je May.

"To takođe nije samostalna operacija. Gotovo sigurno je odobrena izvan GRU-a, na višim nivoima ruske države" saopštila je May, prenosi Reuters.

Kako je navela britanska policija, riječ je o muškarcima u četrdesetim godinama i postpje sumnje da se ova dva imena koriste kao pseudonimi.

Sue Hemming, direktorica Kraljevske tužilaške službe CPS-a, je rekla da ima dovoljno dokaza "da osigura realističnu perspektivu osude" i da je "jasno u intersu javnosti da optuže Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova".

Bivši dupli ruski špijun Skripalj i njegova kćer preživjeli su napad, ali su dvoje Britanaca potom otrovani krajem juna, takođe zabranjenim hemijskim otrovom novičok, proizvedenim 1970-tih u laboratorijama vojske SSSR.

Dawn Strugess (44) je par dana nakon što su ih pronašli bez svijesti 30. juna preminula od posljedica trovanja, dok je njen partner Charlie Rowley (45) preživio napad.

Britanska vlada je odmah nakon napada na Skripalje saopštila da vjeruju da Rusija stoji iza napada što je Kremlj negirao, no uslijedilo je protjerivanje ruskih diplomata iz Britanije i više zapadnih država koje su se solidarisale sa Rusijom.

Moskva je uzvratila takođe protjerivanjem određenog broja zapadnih diplomata iz Rusije.

May je danas u obraćanju britanskom parlamentu rekla da Rusija mora ubuzdati aktivnosti GRU-a.

"Želimo da se Rusija ponaša kao odgovorna članica međunarodne zajednice. to znači da mora biti odgovorna za nesmotrene i nečuvene akcije GRU-a, koji je dio ruske države. Oni moraju obuzdati aktivnosti GRU-a", poručila je britanska premijerka.

XS
SM
MD
LG