Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nalazi istrage: MH17 oboren raketom ruske vojske


Kako je ruska raketa oborila avion MH17?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Zajednički istražni tim kojeg sačinjavaju stručnjaci iz Australije, Belgije, Malezije, Nizozemske i Ukrajine potvrdio je dosadašnju istragu da je malezijski putnički avion oboren raketom iz ruskog sustava BUK, koja je pripadala 53. brigadi ruske vojske.

Glavni istraživač Fred Westerbeke je rekao da su od ruske strane zatražili dodatne informacije, no Moskva je to odbacila.

Istraga o padu MH17 se sužava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

"Ulazimo u novu fazu istrage koja će nas dovesti do odgovornih. Proteklih godina bavili smo se forenzičnim ispitivanjima, analizom snimaka sa interneta i vrlo blizu smo toga da utvrdimo tko je to uradio", kazao je Westerbeke.

Prethodno je i britanski tim istraživača Bellingcat također objavio da se radilo o 53. brigadi ruske vojske koja je ušla na teritorij Ukrajine, ispalila raketu i vratila se na ruski teritorij.

Rusija negira bilo kakvu vezu ili miješanje u unutarnje odnose u Ukrajini, iako dokazi upućuju na to da Moskva vojno, ekonomski i politički podržava separatiste protiv službenog Kijeva. I Rusi i separatisti negiraju obaranje aviona na letu MH17 i do sada su imali više teorija o tome, no međunarodni istraživači su sve odbacili.

Rusko ministarstvo obrane ponavlja da "nije povezano s obaranjen aviona".

Nizozemski premijer Mark Rutte odlučio je skratiti posjet Indiji kako bi sudjelovao u radu vlade koja će 25. maja raspravljati o novim rezultatima istrage.

Amsterdam: Tihi marš za žrtve MH17
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

I Bellingcat će se u petak obratiti javnosti. Britanski tim vodi zajedničku istragu sa ruskim internet portalom Insajder i prošloga su decembra objavili da su identificirali ruskog generala odgovornog za obaranje aviona.

Ova grupa je na temelju sofisticirane digitalne tehnologije analizirala video i audio podatke, te objavila da se radi o umirovljenom ruskom general -pukovniku Nikolaju Tkačjovu, koji je trenutačno glavni inspektor u ruskoj vojsci. Presretnuti razgovori u trenutku obaranja aviona pokazuju da se osumnjičeni koristio kodnim imenom "delfin”.

Avion je letio od Amsterdama prema Kuala Lumpuru s 298 putnika i članova posade. U avionu su bili putnici 17 nacionalnosti, uglavnom Nizozemci, ali i Australci, Belgijanci, Britanci, Indonežani, Nijemci, Malezijci, Amerikanci, Irci... Među poginulima je bilo čak 80 djece.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG