Dostupni linkovi

Amerikanci love ruske hakere


Potjernice FBI

Priredila: Lidija Pisker

Američki stručnjaci za kompjuterske tehnologije identifikovali su veliki broj ruskih hakera. Rusija je, s druge strane, u svoju mrežu uhvatila vlastite službenike za cyber sigurnost, uključujući i one koji su pomagali Amerikancima.

Ruskog hakera Romana Seleznjova američki savezni sud nedavno je osudio na 27 godina zatvora.

Seleznjov nije prvi Rus koji je uhvaćen u američku mrežu cyber kriminalaca iz cijelog svijeta. Tu su i Aleksandr Panin, osuđen u federalnom sudu u Atlanti 2016. godine jer je kreirao kompjuterski program koji je zarazio milione računara i uzeo novac s bankovnih računa u više zemalja, te Jevgenij Nikulin, koji je bio u češkom zatvoru nakon što je uhapšen u oktobru, dok se i Moskva i Washington bore za njegovo izručenje.

(Video češke policije na kojem je uhapšeni Jevgenij Nikulin)

Istog dana kada je Seleznyov osuđen, američki tužioci su objavili optužnicu protiv još jednog ruskog državljanina Petra Levašova, uhapšenog u Španiji, kojeg su optužili za krađu novca s bankovnih računa zaraženih kompjutera.

Američki zvaničnici tvrde da je Seleznjov zaradio 170 miliona američkih dolara prodajom informacija ukradenih kreditnih kartica početkom 2007. godine. Do 2009. godine, on je bio jedan od najvećih pružatelja takvih ukradenih podataka na svijetu.

Činjenica da Seleznjov stoji iza te operacije je nagnalo istražitelje SAD-a da 2009. godine zatraže pomoć od FSB-a, sudeći prema materijalu koji su američki tužioci dostavili Federalnom sudu. U Moskvi su se sastali sa zvaničnicima iz Centra za sigurnost informacija, zamjenikom direktora Sergejom Mihajlovim i njegovim podređenim Dmitrijem Dokučajevim, izjavili su za RSE sadašnji i bivši zvaničnici SAD-a.

Međutim, vijest o sastancima je navodno procurila. Seleznjov je ugasio svoju operaciju mjesec dana kasnije. Kako je navedeno u američkim sudskim dokumentima, postoji snimak iz 2008. godine na kojem Seleznjov kolegi govori da je "dobio zaštitu u jedinici za za cyber kriminal FSB-a".

Roman Seleznj sa partnerkom Anom Otisko i kćerkom u Sočiju
Roman Seleznj sa partnerkom Anom Otisko i kćerkom u Sočiju

Seleznjov je poslije ponovo počeo da radi koristeći različita hakerska imena ali je na osnovu optužnice iz 2011. godine uhapšen dok je bio na odmoru na Maldivima u 2014. godine. Američki sud ga je 2016. godine osudilo na 27 godina zatvora po osnovu 38 tačaka optužnice.

Dokučajev, s kojim su se Amerikanci sastali u Moskvi 2009. godine, ranije je bio dobro poznat u cyber krugovima pod nadimkom Forb. Radio je s drugim službenicima FSB-a, uključujući i Igora Suščina, na tome da angažuje hakere za cyber aktivnosti. Među regrutovanima je bio Aleksei Belan, kojeg FBI traži od od 2012. godine zbog navodnih hakerskih i kompjuterskih prevara.

Hapšenja i krivične prijave i u Rusiji i SAD-u, kako stručnjaci kažu, ukazuju na mutnu granicu između provođenja ruskih zakona i kriminalne mreže. Ta siva zona predstavlja opasnost za Rusiju, sudeći prema mišljenju Ruslana Stojanova, Rusa optuženog za izdaju i bivšeg istražitelja Ministarstva unutrašnjih poslova.

U pismu koje je objavio TV kanal Dozhd, Stojanov, koji je radio za moskovsku kompaniju Kaspersky Lab, upozorio je da saradnja sa cyber kriminalcima njih samo može ohrabriti.

"U najgorem slučaju cyber kriminalci bi postali imuni na kazne za krađu novca u drugim zemljama u zamjenu za svoje usluge. Ako se to dogodi, pojaviće se cijeli jedan sloj 'patriotskih lopova' koji će kršiti načela vladavine prava i neminovnost kažnjavanja", napisao je.

"Mi ćemo vidjeti novi val kriminala u Rusiji", poručio je Stojanov.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG