Dostupni linkovi

Makedonija na istorijskom referendumu


Ilustrativna fotografija

U Makedoniji je počeo referendum na kome građani odgovaraju na pitanje “Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?”. Dogovor je potpisan u junu od strane ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikole Dimitrova i Nikosa Kodzijasa i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Severna Makedonija i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu.

Implementacija dogovora bi se odvajala etapno, a stupiće na snagu kada čim obe strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.

Pravo glasa na plebiscitarnom izjašnjavanju ima nešto više od million i 800 hiljada glasača upisanih u birački spisak. Oko 3.500 glasačkih mesta u 80 opština u zemlji otvoreno je u 7 sati, a glasanje se završava u 19 časova. Prvi rezultati bi trebali biti poznati nekoliko sati nakon zatvaranja glasačkih kutija. U subotu su glasala bolesna i iznemogla lica, pritvorenici i zatvorenici, kao i državljani Republike Makedonije koji žive u inostranstvu.

Referendum nadgleda oko 12.000 domaćih i oko 500 inostranih posmatrača. Ukupno 83 stranih novinara akreditovano je da bi izveštavali o referendumu.

Za vreme kampanje, koja je trajala 30-ak dana i završila u četvrtak uveče, vladajuće partije su pozivale građane da izađu na referendum i daju svoj glas za evropsku Makedoniju. Iz opozicione VMRO DPMNE se nisu konkretno izjasnili, već su savetovali glasače da se u nedelju ponašaju po svom ubeđenju, ističući da se i oni zalažu za članstvo u NATO-u i EU, ali su protiv Dogovora sa Grčkom. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je u govoru na Generalnoj Skupstini Ujedinjenih nacija ponovio da neće glasati, a od građana je zatražio da donesu ispravnu odluku. Nekoliko manjih partija, udruženja građana i pojedinci su vodili kampanju sa stavom da će bojkotovati referendum jer smatraju da je Dogovor sa Grčkom poguban za budućnost zemlje.

Makedonija: Visoki ulozi i snažne emocije uoči referenduma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Za vreme kampanje, Makedoniju su posetili mnogi visoki međunarodni i regionalni politički predstavnici, među njima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kancelarka Nemačke Angela Merkel, američki sekretar odbrane Džejms Matis i mnogi drugi. Svi oni su dolazili sa sličnom porukom - da građani izađu na referendum i da se Dogovor sa Grčkom implementira, kako bi se otvorila vrata evroatlanskih integracija za Makedoniju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG