Dostupni linkovi

Makedonski predsednik pozvao na bojkot referenduma


Makedonski predsednik Đorđe Ivanov danas je sa govornice UN pozvao sunarodnike da ne izađu na referendumu o promeni imena zemlje, koji je nazvao "istorijskim samoubistvom".

"Kao građanin ja sam doneo odluku, 30. septembra neću izaći da glasam. I uveren sam da ćete vi naši sugrađani, takođe doneti tu mudru odluku", rekao je Ivanov pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku, prenosi Frans pres.

On je nazvao promenu imena zemlje "omčom" oko vrata i "flagrantnim kršenjem suvereniteta", prenosi AP. Ivanov je kritikovao američke i evropske zvaničnike koji su poslednjih nedelja posetili Makedoniju zbog nagoveštavanja da promena imena pruža Makedoniji jedinu nadu da se ikad pridruži NATO i EU.

"Ako nam oduzmete nadu, šta će nam ostati", pitao je Ivanov. Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko imena, kojim je predviđena promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Makedonija je podeljena oko referenduma – na jednoj strani je koalicija oko vladajućih SDSM i DUI koja smatra da Dogovor sa Grčkom treba podržati, jer otvara evroatlantske perspektive zemlje, a na drugoj opozicioni VMRO DPMNE koji kritikuje taj dogovor kao kapitulantski.

XS
SM
MD
LG