Dostupni linkovi

May sjutra donosi odluku, Rusija upozorava da će odgovoriti na sankcije


Britanski ambasador u Rusiji, Laurie Bristow napušta rusko Ministarstvo vanjskih poslova 13. marta 2018.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo u utorak da britanska prijetnja da će biti kažnjeni sa sankcijama zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna, neće ostati bez odgovora. Kako su naveli, optužba o ruskoj umiješanosti je lažna i predstavlja provokaciju.

"Bilo koja prijetnja 'sankcijama' protiv Rusije neće biti ostavljna bez odgovora" navodi se u saopštenju Minstarstva vanjskih poslova i dodaje: "Britanska strana to treba da razumije".

Britanski ambasador u Moskvi, Laurie Bristow, izjavio je nakon susreta sa zamjenikom šefa ruske diplomatije Vladimirov Titovim da će britanska premijerka Theresa May u srijedu objaviti ko je odgovoran za trovanje bivšeg duplog agenta, prenosi Reuters citat TASS-a.

Bristow je rakođe rekao da Britanija još uvijek očekuje da Rusija da obrazloženje kako je nervni agens korišten za napad na Sergeja Skriplja i njegovu kćer.

Ruski zvaničnicu su predali protesnu notu britanskom ambasadoru.

Britanska policija je saopštila da će nastaviti da istražuju napad nervinim agensom na bivšeg duplog ruskog špijuna i njegovu kćer, kako su rekli "još mnogo sedmica".

Neil Basu, visoki nacionalni koordnikator za kontraterorizam, rekao je da u ovoj fazi neće imenovati niti jednog potencijalno osumnjičenog.

"U ovoj fazi istrage, nećemo imenovati niti jednu bezbjednosno interesantnu osobu ili osumnjičnog" rekao je Basu, potvrdivši da su na liječenju i dalje tri osobe.

Bivši ruski špijun, koji je radio za britansku obavještajnu službu, Sergej Skripalj i njegova kćer Julija su prema ranijim izjavama britanskih zvaničnika "u kritičnom ali stabilnom stanju".

Egzotični toksini za neprijatelje Kremlja

Jedan od dvojice policajaca koji su ih pronašli bez svijesti u engleskom gradu Salsburiju 4. marta je takođe hospitalizovan.

Ranije je i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao da Moskva neće odgovoriti na ultimatum Londona, te da traže dokaze o tome da su napad izveli Rusi.

Britanska premijerka Theresa May juče je rekla da inforamacije sa kojima raspolažu govore u prilog tome da je "vrlo vjerovatno" napad nervnim agensom na Skripalja izvela Rusija, što Moskva negira.

Uslijedile su osude iz SAD i ostalih NATO članica, a sad već bivši američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da će Rusija suočiti sa zajedničkim savezničkim odgovorom.

Američki predsjednik Donald Trump pak danas reagovao porukom da će SAD "osuditi Rusiju ili bilo koga" ko bude iza trovanja bivšeg ruskog špijuna toksičnim nervnim gasom, jednom kada se utvrde činjenice.

"Izgleda da bi to mogla biti Rusija na bazi svih dokaza koje imaju" rekao je Trump misleći na britansku vladu.

"Čim budemo imali tačne činjenice i ukoliko se saglasimo sa njima, mi ćemo osuditi Rusiju ili bilo koga drugoga ko bi mogao biti" naveo Trump odgovarajući na pitanja novinara.

Ministar vanjskih poslova Njemačke, Sigmar Gabriel u utorak je izjavio da je telefonski razgovarao sa britanskim kolegom Borisom Johnsonom i da je iskazao solidarnost njemačke vlade sa britanskom zbog ovog slučaja, te poručio da oni koji su otrovali Sripalja i njegovu kćer, moraju biti pozvani na odgovornost.

"Sasvim je jasno da moraju odgovarti. Ukoliko se potvrdi da je Rusija iza napada, do će biti veoma ozbiljan incident" upozorio je odlazeći šef diplomatije Njemačke.

Reagovao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u razgovoru sa premijerkom Theresom May iskazao solidranost sa Britanijom i osudio napad.

"Predsjednik je osudio taj neprihvatljivi napad i ponovio spremnost Francuske da se bori protiv nekažnjivosti zbog korištenja hemijskog oružja" navedno je u saopštenju iz Jelisejske palate.

XS
SM
MD
LG