Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slučaj trovanja ruskog špijuna, London dao rok Moskvi


Ruski predsjednik Vladimir Putin

Premijerka Velike Britanije Theresa May (Tereza Mej) dala je rok Moskvi da do kraja utorka objasni zašto je ruski nervni agens, kakav proizvodi Rusija, korišten u namjeri trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

May je u ponedjeljak izjavila da je bivši ruski dvostruki agent bio izložen vojnom nervnom agensu i da postoji "velika vjerovatnoća" da je Rusija odgovorna za trovanje.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov negirao je da Moskva stoji iza ovog slučaja trovanja.

Lavrov je nagovijestio da Moskva neće ispuniti zahtjev Velike Britanije da dâ obrazloženje do kraja utorka.

Kako je rekao Lavrov, Velika Britanija nije slijedila odgovarajuće procedure za optužbu da iza napada stoje Rusi i da je London odbio dostaviti Moskvi materijal u vezi ovog slučaja.

Sergej Lavrov je podsjetio da je Kremlj ranije negirao da ima veze sa napadom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer.

"Mi smo već objavili... da je to potpuna besmislica", rekao je Lavrov. "Mi nemamo nikakve veze sa tim."

"Velika Britanija je visoko cijenjeni saveznik i ovaj incident predstavlja veliku zabrinutost", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson (Džonson) kazao je da ga je ohrabrila "snaga podrške" prema Velikoj Britaniji.

Šef diplomatije Velike Britanije rekao je da je vlada njegove zemlje u kontaktu sa "prijateljima i partnerima", uključujući i njemačkog kolegu Sigmara Gabriela (Zigmar) i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona (Emanuel Makron).

Američki državni sekretar Rex Tillerson (Reks Tilerson) rekao je u utorak da je "jasno" da je trovanje bivšeg ruskog špijuna "stiglo iz Rusije" i da će to "sigurno izazvati odgovor".

Tillerson je naveo da ne zna da li je ruska vlada imala saznanja o tome ali tvrdi da otrov nije mogao poticati s nekog drugog mjesta. Kako je rekao, korištena supstanca poznata je Sjedinjenim Državama i nije široko rasprostranjena.

Prema riječima Tillersona, tog agensa ima "u rukama veoma, veoma ograničenog broja igrača".

Šef američke diplomatije je trovanje Skripalja nazvao "zaista nečuvenim aktom" i rekao da je "gotovo nevjerovatno" da bi ijedna država koristila tako opasnu supstancu na javnom mjestu.

U govoru u britanskom Parlamentu, premijerka Velike Britanije istakla je da je ambasador Rusije pozvan da objasni zašto je ruski nervi agens upotrebljen protiv bivšeg špijuna koji je u Rusiji osuđen za špijuniranje u korist Velike Britanije.

"Ako ne bude kredibilnog odgovora, zaključit ćemo da se ova akcija svodi na nezakonitu upotrebu sile ruske države protiv Velike Britanije", rekla je Theresa May.

Britanska premijerka je rekla da je hemikalija upotrebljena u napadu identifikovana kao dio grupe nervnih agenasa poznate kao "novičok", javio je BBC.

Theresa May je navela da je ministar vanjskih poslova Boris Johnson (Džonson) rekao ambasadoru Rusije da Moskva mora "odmah osigurati puno i kompletno otkrivanje" programa "novičok" Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Skripalj i njegova kćerka su u kritičnom stanju nakon trovanja nervnim agensom prošle nedjelje u engleskom gradu Salisburyju (Solsberi).

Sergej Skripalj i kćerka Julija
Sergej Skripalj i kćerka Julija

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da Velika Britanija treba ustanoviti šta se desilo bivšem ruskom dvostrukom agentu prije nego što Rusiju optuži za njegovo trovanje.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Skripalj radio za britansku službu i da je otrovan na britanskoj teritoriji i da stoga to "nema ništa s Rusijom, a kamoli s ruskim rukovodstvom".

Sergej Skripalj je u Rusiji 2006. godine osuđen zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, osuđen na 13 godina zatvora, a oslobođen je u razmjeni špijuna 2013. godine.

Agencija AFP dodaje da su 4. marta Sergej Skripalj (66) i njegova 33-godišnja kćerka Julija nađeni otrovani na klupi u gradiću Salisburyju, u Engleskoj. Bili su u "kritičnom, ali stabilnom stanju", i od tada su pod "intenzivnom njegom", dok je jedan policajac, takođe žrtva istog agresivnog otrova, "u ozbiljnom, ali stabilnom stanju" i "svjestan".

XS
SM
MD
LG