Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropski sud: Uber je zvanično taksi kompanija


Uberova aplikacija za pametne telefone

Evropski sud pravde presudio je danas da američka kompanija Uber treba da podleže istim pravilima kao taksi kompanije, a ta odluka mogla bi da promeni njen način funkcionisanja širom Evrope.

Najviši sud Evropske unije (EU) doneo je presudu na osnovu žalbe udruženja taksista Barselone koji su želeli da spreče rad Ubera u tom gradu, navodeći da njegovi vozači treba da imaju odobrenja i licence za taj posao, navodi Asošejted pres (AP).

Uber omogućava pristupačnu cenu vožnje, a vozači i putnici se povezuju putem aplikacije za mobilne telefone i dogovaraju vožnju. Putnike voze neprofesionalni vozači bez licence koji koriste sopstvena vozila.

U presudi se navodi da "Uberova delatnost povezivanja pojedinaca s neprofesionalnim vozačima spada u usluge u oblasti saobraćaja" i da članice EU "stoga mogu da propišu uslove za pružanje tih usluga", navodi Blumberg (Bloomberg).

Presuda je obavezujuća i na nju nije moguće uložiti žalbu.

Uber, čije je sedište u San Francisku, smatra da se razlikuje od taksi usluga i da treba da podleže regulaciji kao tehnološki uslužni servis, a ne kao kompanija za prevoz, pošto se njegov rad bazira na tehnološkoj platformi.

Odluka Evropskog suda pravde da uslužni servisi kao što je Uber moraju da budu označeni kao "usluge u oblasti saobraćaja" verovatno će uticati na takve tipove usluga u EU.

To je prva presuda suda EU o tome kako aplikacije kao što je Uber treba da budu kvalifikovane.

Na osnovu sudskih procesa pokrenutih protiv Ubera, ta kompanija je do sada bila primorana da u više velikih evropskih zemalja obustavi rad takozvanog "Uberpopa" (UberPop) i pređe na "Uberiks" (UberX), gde se od vozača zahteva da imaju licencu za taj posao.

XS
SM
MD
LG