Dostupni linkovi

Polemika evropskih institucija o izbegličkim kvotama


Izbeglice stižu na Lezbos
Izbeglice stižu na Lezbos

Politika EU prema migracijama bila je danas povod polemike predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o mogućnostima za uspostavljanje mehanizma obaveznih kvota za prijem izbeglica.

Tusk koji će predsedavati samitom EU u četvrtak i petak u Briselu, predložio je "otvoreno i iskrenu" diskusiju o tome "šta je radilo, a šta nije radilo" u odgovoru EU na migrantsku krizu.

On je u poruci članicama naveo da se debata o obaveznim kvotama "pokazala veoma konfliktnom" i ocenio pažnju koja joj je data "neproporcionalnom".

Čekajući budućnost u Adaševcima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Privremene kvote za prijem migranata koji stižu u Italiju i Grčku, uvedene kvalifikovanom većinom 2015, teško su sprovodjene i izazvale su razdor sa onima koji odbijaju da primaju izbeglice. Zbog toga je Evropska komisija prošle nedelje izvela Poljsku, Madjarsku i Češku pred Evropski sud pravde.

Za ubuduće, EK predlaže zadržavanje propisa o odgovornosti zemalja prijema ali sa "korektivnim mehanizmom" u slučaju novog masovnog priliva.

"Komisija snažno odbacuje izjave da je relokacija, kao hitan odgovor, bila neefikasna. Preseljeno je više od 32.000 ljudi, što je oko 90 odsto ukupnog broja", rekao je danas portparol EK Margaritis Skinjas.

Početni cilj je predvidjao relokaciju 160.000 ljudi prema kvotama za svaku zemlju.

"Nema spora, nema drame", rekao je Skinjas.

Izbeglice lutaju između Hrvatske i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Medjutim, komesar za migracije Dimitris Avramopulos je u utorak Tuskov predlog nazvao "antievropskim" i rekao da se njim krši "osnovni stub evropskog projekta, princip solidarnosti".

Komisija je ponovila da se rešenje može naći samo na evropskom nivou a ne putem nacionalnih inicijativa.

Tusk je u memorandumu naveo da pojedinačne članice ne mogu pronaći rešenje za postavljene izazove, ali da su neke akcije država bile "ključne". Tu je pomenuo primer Italije, koja je letos uspela da smanji priliv migranata iz Libije putem direktnog, i kontroverznog, dogovora sa libijskim vlastima i naoružanim grupama.

On je zato pozvao na podršku i pomoć EU članicama kroz koje migrnati ulaze u EU i da se pripremi finansijski paket namenjen "zaustavljanju ilegalne imigracije".

XS
SM
MD
LG