Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivši izraelski ambasadori protiv priznanja Jerusalima


Jerusalim tokom šestodnevnog rata 1967.

Dvadeset pet bivših izraelskih ambasadora, akademika i mirovnih aktivista izrazilo je protivljenje najavljenom priznanju SAD Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Oni su napisali pismo izaslaniku SAD za Bliski istok Džejsonu Grinblatu.

Potpisnici su bivše izraelske diplomate poput Alona Liela, nekada otpravnika poslova ambasade Izraela u Ankari, Ilana Baruha i Elija Barnavija. "Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih izveštaja da predsednik (Donald) Tramp ozbiljno razmatra da jednostrano prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela", napisali su aktivisti, prenose danas izraelski mediji.

Oni su podsetili da "status grada Jerusalima, u kome su sveta mesta tri monoteističke vere, leži u korenu izraelsko-palestinskog sukoba i mora se odlučiti u kontekstu rešavanja tog sukoba".

Danas je međutim jedan neimenovani izraelski zvaničnik odgovorio na pretnje Turske da će prekinuti veze s Izraelom ako SAD priznaju Jerusalim kao izraelski glavni grad, rekavši da je "Jerusalim bio jevrejski glavni grad 3.000 godina i glavni grad Izraela 70 godina, prihvatao ga kao takvog ili ne(turski predsedik Tajip Redžep) Erdogan", javlja Asošiejted pres (AP).

Izraelski zvaničnici su nastojali zapravo da umanje pretnje Erdogana.

Ministar obrazovaja Naftali Benet je ocenio da je "na kraju krajeva bolje imati ujedinjeni Jeruslim nego uživati Erdoganove simpatije", preneo je AP.

Redžeo Tajip Erdogan je rekao u obraćanju turskom parlamentu da bi takva odluka predstavljala "crvenu liniju" za muslimane.

On je kazao da će Turska, kao predsedavajuća, ubediti Organizaciju islamske saradnje da se usprotivi priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Saudijska Arabija oštro se usprotivila mogućoj odluci SAD kojom bi se priznalo da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Rijad je izrazio "ozbiljnu i duboku zabrinutost" zbog takvog mogućeg poteza.

Saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da ta kraljevina potvrdjuje prava palestinskog naroda u odnosu na Jeruaslim za koje je navela da se ne mogu izmeniti, prenela je saudijska državna novinska agencija.

U saopštenju se upozorava da bi takav korak "provocirao osećanja muslimana širom sveta".

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci planiraju da u tom delu Jerusalima proglase glavni grad nezavisne Palestine.

Američki zvaničnici su rekli da bi predsednik Donald Tramp mogao ove nedelje da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

XS
SM
MD
LG