Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp nije doneo odluku o preseljenju ambasade, uskoro odluka


Ambasada SAD-a u Tel Avivu

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa saopštila je sinoć da nije donela odluku o preseljenju svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, uprkos činjenici da ističe pravni rok, ali je portparol Bele kuće najavio da se odluka očekuje u nerednim danima, preneli su jutros izraelski mediji.

Ovo saopštenje Bele kuće u teoriji daje mogućnost Kongresu SAD da zahteva da administracija započne preseljenje jer odlaganje nije potpisano na vreme.

Međutim, ne očekuje se da će do toga doći. Tramp ima još nekoliko dana da donese konačnu odluku, a za to vreme jača međunarodni pritisak da se izbegne bilo kakav potez koja bi naneo štetu nadama za obnovu mirovnog procesa.

Nakon Palestinaca i njihovih saveznika, Francuska je sinoć upozorila američkog predsednika, prenosi agencija Frans pres.

U telefonskom razgovoru francuski predsednik Emanuel Makron je izrazio Trampu svoju zabrinutost povodom mogućnosti da SAD jednostrano priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela, saopštila je Jelisejska palata.

Isto pitanje postavlja se svakih šest meseci već više od dve decenije: da li predsednik SAD pristaje da premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim kako se zahteva na osnovu zakona koji je 1995. godine usvojio Kongres SAD ili će potpisati da ostane u Tel Avivu, gde su i druge strane ambasade.

Do sada su se američki predsednici jedan za drugim odlučivali za drugo rešenje. Tramp je uprkos obećanju tokom izborne kampanje u junu odlučio da odloži preseljenje ne bi li dao šansu miru između dva naroda.

"Predsednik je bio jasan o tom slučaju od početka, nije pitanje da li (će ambasada zapravo biti premeštena u Jerusalim), pitanje je kada", rekao je sinoć portparol Bele kuće, Hogan Gadli, saopštavajući da se odluka odlaže.

Međutim, posmatrači prilika navode da Trampa dovodi u iskušenje treće rešenje - da preseljenje odloži, a da prizna Jerusalim manje-više zvanično kao glavni grad Izraela.

On bi o tome mogao da da izjavu danas ili sutra, procenjuju američki mediji i zvaničnici.

XS
SM
MD
LG