Dostupni linkovi

Zvaničnik UN u utorak u Pjongjangu


Šef UN za politička pitanja Džefri Feltman posetiće Severnu Koreju gde će razgovarati sa zvaničnicima o pitanjima od uzajamnog interesa i zabrinutosti, saopštile su UN.

Feltman će boraviti u Severnoj Koreji od utorka do petka, 8. decembra. On će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Hoom i zamenikom ministra spoljnih poslova Pak Mjong Gukom, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.

"Ova poseta je odgovor na poziv vlasti Pjongjanga za dijalogom o politici sa UN", rekao je Dužarik novinarima.

On je dodao da će se Feltman sastati, takođe, sa timom UN u Severnoj Koreji i članovima diplomatskog kora, a posetiće i određene projektne lokacije UN.

U saopštenju se navodi da je Feltman prvi viši zvaničnik UN koji će posetiti Severnu Koreju od njegovog prethodnika Li Pasko koji je bio u ovoj zemlji u februaru 2010. godine i bivšeg šefa UN za humanitarnu pomoć Valeri Amos, koja je boravila u Pjongjangu u oktobru 2011. godine.

U međuvremenu, SAD i Južna Koreja započele su u ponedeljak zajedničke vazdušne vežbe, na šta je Severna Koreja reagovala upozorenjem da će to gurnuti korejsko poluostrvo na “ivicu nuklearnog rata”. Rusija i Kina traže da se pomenuti manevri obustave.

Do ovih vežbi dolazi sedmicu nakon što je Pjongjang saopštio da je testirao najnapredniju balističku raketu dugog dometa koja može da dobaci do SAD. Severna Koreja je pod sankcijama UN od 2006. zbog svog raketnog i nuklearnog programa.

Na sednici Saveta bezbednosti SAD, američka ambasadorka u UN Niki Halej je upozorila da iako SAD ne teži ratu sa Severnom Korejom, “ako dođe do rata, da ne bude greške, severnkorejski režim će biti potpuno uništen”.

XS
SM
MD
LG