Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ej-Bi-Si suspendovao novinara zbog netačne vesti o Trampu i Flinu


Majkl Flin nekadašnji savetnik predsednika SAD, arhivska fotografija

Američka televizija Ej-Bi-Si (ABC) njuz suspendovala je istraživačkog novinara Brajana Rosa na četiri nedelje, neplaćeno, zbog njegovog netačnog izveštaja o nekadašnjem savetniku predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu, i ocenila njegov prilog kao ozbiljnu grešku.

Navodeći kao izvor neimenovanog Flinovog bliskog saradnika, Ros je u petak izvestio da je predsednik SAD Donald Tramp, dok je bio kandidat za tu funkciju, naložio Flinu da stupi u kontakt s Rusima. To bi bio veliki zaokret u aktuelnoj istrazi o mogućoj povezanosti Trampovog izbornog štaba s Rusijom, odnosno o mešanju Moskve u izborni proces u SAD 2016. godine.

Nekoliko sati kasnije, u večernjem izdanju vesti, Ros je pojasnio svoj izveštaj, navodeći da njegov izvor sada kaže da Tramp to nije učinio dok je bio predsednički kandidat, nego pošto je izabran za predsednika SAD.

Kako je naveo, Tramp je u to vreme tražio od Flina da kontaktira Ruse zbog nekoliko pitanja, medju kojima je zajedničko učešće Vašingtona i Moskve u borbi protiv militanata takozvane Islamske države Iraka i Levanta.

Televiziju ABC su mnogi kritikovali zbog toga što prvobitan Rosov izveštaj nije dovoljno razjasnila i što ga nije ispravila. Ispravka je učinjena tek kasnije tokom večeri.

"Duboko žalimo i izvinjavamo se zbog ozbiljne greške. Izveštaj Brajana Rosa nije bio u potpunosti proveren. Tokom narednih nekoliko sati izveštavanja utvrdili smo da je informacija bila pogrešna i ispravili grešku uživo i na internetu", naveo je ABC.

Ta televizija je izvestila o brzoj reakciji Trampa koji je na Tviteru čestitao Ej-Bi-Si njuzu na suspendovanju Rosa.

"Čestitam Ej-Bi-Si njuzu na suspendovanju Brajana Rosa zbog njegovog strašno netačnog i nepoštenog izveštaja o Lovu na ruske, ruske, ruske veštice. I druge televizije i "novine" treba da urade isto sa svojim lažnim vestima", naveo je Tramp.

Ros (69) je novinar Ej-Bi-Si njuza od 1994. godine. Dobio je brojne novinarske nagrade, ali je bio i predmet kritika zbog grešaka.

XS
SM
MD
LG