Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cerar pozdravlja obećani angažman Evropske komisije


Miro Cerar

Slovenački premijer Miro Cerar pozdravio je obećani angažman Evropske komisije na rješavanju slovenačko-hrvatskog graničnog spora, nakon što je u Briselu rečeno da će Zagreb i Ljubljanu uskoro posjetiti potpredsjednik Komisije Frans Timermans da bi pomogao provođenje arbitražne odluke.

Cerar je u Budimpešti novinarima rekao da je Timermans osoba od povjerenja, veliki poznavalac prava i da bi procesu mogao dati pozitivan doprinos, prenose hrvatski mediji.

Cerar i hrvatski premijer Andrej Plenković nastavit će neformalni dijalog o njihovom mogućem susretu u Zagrebu.

"Da bi do toga došlo, za susret je potrebno naći dodirnu tačku, ali za sada nema naznaka da je Hrvatska promijenila svoj negativan stav prema arbitraži", dodao je Cerar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da Slovenija i Hrvatska "kao dvije prijateljske države", moraju prvo pokazati odgovornost i sjesti za sto, a tek nakon toga, eventualno, tražiti pomoć.

Plenković se danas u Budimpešti, nakon sastanka premijera 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, sastao sa Cerarom i rekao novinarima da očekuje da će Cerar do kraja decembra doći u Zagreb nakon otkazanih razgovora u septembru.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG