Dostupni linkovi

UNHCR: Još nema uslova za povratak Rohindži


Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) ocenio je danas da još nisu ispunjeni uslovi za bezbedan povratak izbeglih Rohindži iz Bangladeša u Mjanmar.

"Sadašnji uslovi na području Rakajna u Mjanmaru ne dozvoljavaju siguran i trajan povratak izbeglica", izjavio je portparol UNHCR-a Adrijan Edvards dan pošto su dve zemlje postigle dogovor o povratku izbeglica.

Edvards je rekao da izbeglice i dalje beže, dodajući da su mnoge bile žrtve nasilja i da ne žele da se vrate u uništene kuće.

Vlasti Bangladeša i Mjanmara potpisale su sporazum o povratku nekoliko stotina hiljada pripadnika muslimanske manjine Rohindža koji su pobegli iz Mjanmara zbog sukoba.

Portparol UNHCR-a je ocenio da povratak ne sme da bude preuranjen bez informacije o uslovima kojima se izbeglicama garantuje trajni i bezbedni povratak.

Od kraja avgusta, više od 620.000 Rohindža je izbeglo u susedni Bangladeš, bežeći od kampanje koja je usledila posle nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru.

U sukobima muslimanskih pobunjenika i vojske na severozapadu Mjanmara poginulo je 400 ljudi za nedelju dana.

Rohindže u Mjanmaru smatraju "strancima" i vlasti te zemlje, u kojoj 95 populacije čine budisti, ne priznaje im državljanstvo.

XS
SM
MD
LG