Dostupni linkovi

May upozorava na 'neprijateljsku Rusiju'


Theresa May
Theresa May

Britanska premijerka Theresa May (Teresa Mej) namjerava označiti Rusiju "neprijateljskom državom" i izdvojiti 100 miliona funti za borbu protiv ruske propagande.

"Moramo otvorenih očiju pratiti akcije neprijateljskih država kao što je Rusija koje pokušavaju da unište našu zajedničku snagu", reći će danas May na Samitu Istočnog partnerstva u Briselu, prema saopštenju njene kancelarije.

U saopštenju se dodaje da će May obećati 100 miliona funti (112 miliona eura) za borbu "protiv (ruskog) dezinformisanja" u bivšem sovjetskom regionu tokom narednih pet godina, prenosu EUobserver.

"Samit naglašava da je od ključne važnosti da evropske zemlje zajedno rade na zaštiti naših zajedničkih vrijednosti i ideala", kazat će britanska premijerka.

May će također reći da Velika Britanija možda napušta EU, ali da ne napušta Evropu i da je "bezuslovno posvećena održavanju evropske sigurnosti".

Evropska unija je formirala posebnu radnu grupu Istočni Stratkom (Stratcom East) čiji je glavni zadatak zaustavljanje ruskih dezinformacija u istočnoj Evropi.

May će se pridružiti oko 20 lidera EU, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali ne i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona (Emanuel Makron), na samitu Istočnog partnerstva.

Na samitu će učestvovati i lideri Armenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine i šef diplomatije Bjelorusije.

XS
SM
MD
LG