Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogherini "ohrabrena razgovorima o Rohinjama" sa Suu Kyi


Nagli rast optimizma diplomata izgleda, međutim, da je u oštroj suprotnosti s realnošću na terenu: Aung San Suu Kyi

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini u ponedjeljak je pohvalila kao "izuzetno ohrabrujuće" razgovore s mijanmarskom čelnicom Aung San Suu Kyi o krizi s Rohinjama, pozdravljajući mjere na repatrijaciji muslimana koji su bili prisiljeni da pobjegnu u Bangladeš.

Mogherini se pridružila brojnim diplomatima koji su se sastali sa Suu Kyi u posljednjim danima, dok se intenziviraju napori na rješenju krize koja je nagnala 600.000 pripadnika muslimanske manjine da odu u Bangladeš.

Kina je ponudila "trofazni" prijedlog o rješenju krize - uključujuči prekid vatre, povratak izbjeglica i ublažavanje siromaštva - dok je portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak izjavio da je plan dobio odobrenje čelnika i Bangladeša i Mijanmara.

Kina je uložila milijarde dolara u obje zemlje šireći svoju regionalnu infrastrukturu i trgovinske mreže.

Nagli rast optimizma diplomata izgleda, međutim, da je u oštroj suprotnosti s realnošću na terenu.

Smrtonosni napadi Rohinja militanata u mijanmarskoj državi Rakhine 25. augusta izazvali su nesrazmjernu reakciju snaga sigurnosti za koju UN tvrde da je mogla prerasti u "etničko čišćenje".

Rohinja izbjeglice koje su sada u Bangladešu svjedočile su o kampanji silovanja, ubistava i paljevina vojske i milicija, prenosi AFP.

Tisuće Rohindža muslimana pristižu u Bangladeš
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


XS
SM
MD
LG