Dostupni linkovi

NUNS i NDNV: Moguće napuštanje grupe za bezbednost novinara


Ilustrativna fotografija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da će razmotriti svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara. To telo čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja u Srbiji.

„Ozbiljno se postavlja pitanje smisla postojanja radne grupe s obzirom na poražavajuće rezultate nadležnih državnih organa u zaštiti bezbednosti novinara“ saopštili su NUNS i NDNV.

Upozorenje je usledilo nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da je odbacilo krivične prijave zbog napada na novinare tokom polaganja predsedničke zakletve Aleksandra Vučića 31. maja ove godine.

„To predstavlja još jedan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom već isključivo interesima vlasti i vladajućih stranaka“, navodi se u saopštenju ove dve medijske organizacije.

Tužilaštvo je zaključilo da nakon analize dokaza ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivična dela "ugrožavanje sigurnosti" ili "nasilničko ponašanje".

„Obrazloženje odluke Tužilaštva predstavlja poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica koje su građani Srbije imali priliku da vide u medijima na fotografijama koje su prikazali nasilje aktivista Srpske napredne stranke nad novinarima tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića 31. maja 2017. godine“, stoji u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

XS
SM
MD
LG