Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija: Odbačene krivične prijave novinara


Prvo osnovno javno tužilaštvo je, nakon analize dokaza, odbacilo krivične prijave novinara napadnutih ispred Doma Narodne Skupštine na dan polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića 31. maja ove godine, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Kako se navodi na sajtu, tužilaštvo je zaključilo da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivična dela "ugrožavanje sigurnosti" ili "nasilničko ponašanje", niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, pa je naložilo policiji da pokrene prekršajne postupke.

Nakon sprovedene istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštvu su dostavljena dva izveštaja u kojima se, između ostalog, navodi da je utvrđen identitet lica koja su učestvovala u opisanim događajima, da su uzete izjave od svih lica koja su smatrala da su oštećena, kao i od svedoka, te da o opisanim događajima postoji fotodokumentacija, koja je uz izveštaj dostavljena tom tužilaštvu.

"Iz izjava građana svedoka koji su 31.05.2017. godine bili ispred Doma Narodne Skupštine kako bi prisustvovali svečanom polaganju zakletve novog predsednika Republike Aleksandra Vučića, proizilazi da su tom prilikom videli događaje koji su se desili, te su svi izjavili da bi došlo do mnogo većih incidenata i 'linča', samim tim i težeg povređivanja učesnika skupa, da ovi novinari, kao i neki građani nisu izvedeni iz mase, a da su se pritom lica koja su učestovala u tome, ponašala pristojno, da nikome nisu pretili, da su upućivali molbe da se prestane sa provokacijama i slično", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Shodno tome, tužilaštvo je našlo da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično delo ugrožavanje sigurnosti ili nasilničko ponašanje, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te su krivične prijave novinara odbačene.

XS
SM
MD
LG