Dostupni linkovi

Mogerini: Niko ne može da podrije uticaj EU na Balkanu


Visoka predstavnica Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost Frederika Mogerini je ocenila da nikakvi spoljni faktori ne mogu da omalovaže uticaj Brisela na zemlje Zapadnog Balkana.

Ona ne brine zbog mogućeg uticaja stranih faktora na bilo koju zemlju u regionu.

“Kada je Evropska Unija prisutna i ima koherentnu moć i prisustvo, ne postoji drugi partner koji može imati jači uticaj u regionu”, izjavila je Frederika Mogherini nakon redovnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU u Briselu. ”Mi smo jedno, mi smo porodica, mi smo geografski i istorijski povezani. Zato u situaciji kada je EU postojana i usglašena i kada su naši partneri postojani i usaglašeni ni jedan drugi uticaj ne može biti jači od tog”, zaključila je Mogerini.

Šefovi evropskih diplomatija su na sastanku u ponedeljak, razgovarali o starteškim komunikacijama i kako suzbiti rusku propagandu. Rasprava je usledila nakon što su prošlog meseca, ministri inostranih poslova, Hrvatske, Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije uputili pismo viskoj predstavnici EU Frederiki Mogerini od koje su zatražili, da ojača kapacitet u grupi Strateških komunikacija, kako bi se suzbila kampanja dezinformacija koja pristiže od treće strane.

Kabinet Mogerini je već formirao radne grupe u starteškim komunikacijama za Istok, Zapadni Balkan i arapsko-govorno područje. Međutim, za šeficu Evropske diplomatije, politika prema regionu jeste jedna od oblasti na kojoj se najviše radi u evropskim institucijama.

”Ovo je jedno od pitanja na kojem najviše radimo i to je samo po sebi deo naših strateških komunikacija. Mozete da imate najbolji tehnički tim koji se bavi strateškim kumunikacijama, ali ako nemate pravu politiku nemate oko čega da šaljete informacije. Na Zapadnom Balkanu imamo jaku EU politiku i poziciju i to je baza za našu efikasnu komunikaciju”, istakla je Frederika Mogerini.

XS
SM
MD
LG