Dostupni linkovi

Ostavka britanske ministrice nakon sastanka sa Netanyahuom


Priti Patel

Britanska ministarica za međunarodni razvoj Priti Patel koja se ovih dana našla na udaru kritika zbog nepoštovanja diplomatskog protokola tokom privatnog porodičnog odmora u Izraelu, podnijela je ostavku nakon što se danas sastala sa premijerkom Theresom May.

Patel koja se sastala s premijerkom ubrzo nakon dolaska iz Kenije kritikovali su britanska vlada, mediji i opozicija pošto je izbilo na vidjelo da se sastala s visokim izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, a da nije unaprijed obavijestila britansku ambasadu.

Ona je uz to posjetila izraelsku vojnu poljsku bolnicu na Golanskoj visiji organizovanu za ranjenike iz Sirije.

Poput ostalog dijela međunarodne zajednice britanska vlada ne priznaje kontrolu Izraela na Golanu koju je izraelska vojska osvojila u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirala, podsjećaju izraelski mediji.

Diplomatski protokol nalaže da britanski ministri i visoki zvaničnici ne putuju na Golan, ni na Zapadnu obalu, niti obilaze istočni Jerusalim pod patronatom Izraela. Zato je posjeta britanske ministarice poljskoj bolnici kao gošće izraelske vlade za vrijeme njenog odmora bila jasno kršenje protokola.

Nakon povratka u London ona je sugerisala da Velika Britanija pomogne finansiranje te bolnice namijenjene sirijskim izbjeglicama i žrtvama građanskog rata.

XS
SM
MD
LG