Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mun i Tramp: Pritisak na Pjongjang zbog nuklearnog programa


Napredak po severnokorejskom pitanju: Donald Tramp i Mun Džae-in u Seulu

Predsednici Južne Koreje i SAD, Mun Džae-in i Donald Tramp, složili su se danas da je potrebno izvršiti maksimalan pritisak i nametnuti sankcije Severnoj Koreji, ali su izrazili spremnost da Pjongjangu obezbede "svetlu budućnost" ukoliko odustane od nuklearnog i raketnog programa.To je izjavio Mun posle ragovora sa Trampom - koji je jutros u pratnji prve dame Melanije doputovao u Seul.

Posle susreta u predsedničkoj palati u Seulu, Tramp i Mun su održali zajedničku konferenciju za novinare.

Tramp je ocenio da ima napretka po pitanju Severne Koreje i apelovao na Pjongjang da dođe za pregovarački sto i postigne dogovor.

Ne navodeći detalje, Tramp je rekao da vidi određene promene kada je u pitanju severnokorejsko pitanje.

"Da, vidim da se neke stvari manjaju… mislim da prilično napredujemo", rekao je Tramp.

Pjongjang je "globalna pretnja koja zahteva globalnu akciju", naveo je američki predsednik, uz ocenu da je njegov kineski kolega Si Djinping u tom smislu "bio zaista vrlo, vrlo koristan".

"Nadamo se da će na isti način Rusija biti korisna", dodao je Tramp.

Predsednik SAD, koji se zalaže za ideju da su sve opcije na stolu kada je reč o rešavanju severnokorejskog pitanja, danas je ponovio da je spreman i za vojnu opciju "ukoliko bude bilo potrebno".

Tramp je ranije danas u razgovorima sa američkim i južnokorejskim generalima u vojnoj bazi južno od Seula poručio da će se "rešenje severnokorejskog problema na kraju pronaći".

Američki predsednik dvodnevnom posetom Južnoj Koreji nastavlja turneju po Aziji.

XS
SM
MD
LG