Dostupni linkovi

Špansko tužilaštvo zatražilo evropski nalog za hapšenje Puigdemonta


Carles Puigdemont u Briselu 31. oktobra 2017.
Carles Puigdemont u Briselu 31. oktobra 2017.

Špansko državno tužilaštvo zatražilo je u četvrtak izdavanje evropskog naloga za hapšenje smijenjenog lidera Katalonije Carlesa Puigdemonta i još četiri člana njegove vlade, nakon što se njesu pojavili na saslušanju u Madridu, saopštili su sudski izvori.

Sudija još treba da odluči da li da odobri zahtev tužilaštva.

Puigdemont i 14 članova vlade Katalonije, smijenjene 27. oktobra nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti te oblasti od Španije.

Puigdemont je u Briselu od ponedjeljka, gdje je angažovao advokata. Na press konferenciji u utorak je poručio da će se vratiti u Španiju ako dobije garancije od vlade u Madridu.

Večeras je Puigdemontov advokat Paul Beakrat izjavio da će katalonski lder sarađivati sa belgijskom policijom i da za sada ne razmatra traženje azila u toj zemlji.

Sud u Madridu saslušao je dio smijenjenog rukovodstva.

Španski sud je naložio pritvor za osam smijenjenih članova katalonske vlade poslije njihovog saslušanja u okviru istrage o pobuni i zloupotrebi javnih fondova. Devetom članu vlade, koji je podnio ostavku prije jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, Sanat Vili takođe je određen pritvor, ali je on pušten uz polog od 50.000 eura.

XS
SM
MD
LG