Dostupni linkovi

Male boginje u Kraljevu


Kraljevo, grad u centralnoj Srbiji
Kraljevo, grad u centralnoj Srbiji

Sa simptomima malih boginja u kraljevačkoj Opštoj bolnici “Studenica” hospitalizovane su mlada žena i njena šestomesečna beba, saznaje RSE.

Epidemiolog Vladan Šaponjić iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu kaže da su od pacijenata uzeti uzorci i poslati Institutu “Batut” u Beogradu na analizu čiji se rezultati očekuju.

“Imamo dve osobe kod kojih postoji sumnja na male boginje i u takvim situacijama situacijama se pokreću određeni epidemiološki i klinički postupci da bi se razjasnila ta sumnja, odnosno da se utvrdi da li su ili ne u pitanju male boginje. Za sada, to je sve što imamo. Dva slučaja za koje očekujemo laboratorijske rezultate”, kaže Šaponjić.

Prema njegovim rečima, od pojave epidemije malih boginja na Kosovu, na teritoriji cele Srbije pojačane su mere opreza i preduzimaju se sve propisane preventivne akcije zaštite od njihovog prenošenja koje podrazumevaju čitav niz mera.

“Na prvom mestu je obavezna vakcinacija dece, a u skladu sa upustvom koje je izdao institute Batut sprovode se mere pojačanog nadzora, epidemiološkog ispitivanja i druge mere koje su u vezi sa epidemijom na teritoriji Kosova, uključujući i epidemiju u Mitrovici”, kaže Šaponjić.

Ukoliko laborotorijske analize potvrde da su u pitanju morbile, to će biti prvi slučajevi obolevanja u centralnoj Srbiji, posle dve decenije.

XS
SM
MD
LG