Dostupni linkovi

UNICEF: Deca Rohindže 'žive pakao' u izbegličkim kampovima


Svako peto dete "akutno pothranjeno"

Fond UN za decu (UNICEF) saopštio je danas da deca, koja čine većinu od skoro 600.000 Rohindža izbeglih iz Mjanmara, "žive pakao" u prenatrpanim i blatnjavim izbegličkim kampovima u susednom Bangladešu, prenosi Beta. UNICEF je objavio izveštaj o sudbini dece Rohindža koja čine 58 odsto izbeglica pristiglih u kamp u Koks Bazaru u poslednjih osam nedelja.

Autor izveštaja Sajmon Ingram naveo je da je svako peto dete među njima "akutno pothranjeno".

Izveštaj je objavljen uoči donatorske konferencije za Rohindže, zakazane za ponedeljak u Ženevi.

"Mnoga deca izbeglice Rohindža u Bangladešu bila su svedoci zločina u Mjanmaru koji nijedno dete ne bi smelo da vidi, i svi su pretrpeli ogroman gubitak", navodi se u saopštenju izvršnog direktora UNICEF-a Entonija Lejka.

Izbeglicama su potrebni čista voda, hrana, sanitarije, zaklon i vakcine kako bi se sprečilo izbijanje kolere - potencijalno smrtonosne bolesti koja se prenosi zagađenom vodom.

Ingram je takođe upozorio na opasnost od trgovaca ljudima koji bi mogli da eksploatišu decu u izbegličkim područjima.

"Ova deca se osećaju napuštena, potpuno odvojena od sveta i bez sredstava za pronalaženje podrške ili pomoći. Nije iznenađenje što ovo doživljavaju kao pakao na zemlji", rekao je Ingram na konferenciji za novinare u Ženevi.

Iz Mjanmara je od početka nasilja 25. avgusta u susedni Bangladeš pobeglo više od 580.000 Rohindža, podaci su Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR).

Rohindže se u Mjanmaru smatraju strancima i njih ta većinski budistička zemlja ne priznaje.

XS
SM
MD
LG