Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj osuđuje mešanje Srbije u predizbornu kampanju


Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, oštro je osudio mešanje institucija Srbije u kampanju za lokalne izbore na Kosovu.

„Takva dela su u suprotnosti sa principom dobrosusedstva i krše suštinu normalizacije odnosa između dve zemlje“, napisao je Haradinaj na Facebook-u.

Na predstojećim lokalnim izborima 22. oktobra takmiče se 19 srpska politička subjekta, dok je zvanični Beograd podržao samo Srpsku listu.

Samo Srpsku listu podržava i Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije, a u sredu je i Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao „da je Srpska lista veza sa Vladom Srbije, da je ona garant da će Vlada nastaviti da finansira život na prostoru KiM i da će nastaviti da bude opredeljujući faktor na KiM“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u sredu da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu i smanje uticaj Srbije na Kosovu.

Oni koji ne pripadaju Srpskoj listi, kao što je Građanska inicijativa SDP-a Olivera Ivanovića, suočili su se sa brojnim napadima, pretnjama i zastrašivanjima tokom kampanje.

Haradinaj je rekao da je integracija kosovskih Srba je u recipročnom interesu i svaki naporda se to ugrozi smatraće se nepoštovanjem njihove političke volje.

„Kosovski Srbi imaju pravo na izbor, a taj izbor njihovih predstavnika, bez mešanja, poštovaće vlasti Republike Kosova“, dodao je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG