Dostupni linkovi

Tilerson za razvoj veza SAD - Indija, upozorio na Kinu


Državni sekretar SAD Reks Tilerson založio se da SAD i Indija razviju strateške veze a istovremeno je kritikovao drugu veliku azijsku silu Kinu i optužio je da dovodi u pitanje međunarodne norme potrebne za globalnu stabilnost.Tilerson je ovo izjavio u govoru sinoć u Vašingtonu uoči svog predstojećeg puta u Indiju, prvog puta u južnu Aziju od dolaska na tu funkciju. On će takođe posetiti Pakistan, rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Američki državni sekretar stao je u odbranu pojačanog strateškog partnerstva koje SAD žele da razvju sa Indijom i pohvalio vrednosti Indije suprotstavljajući ih Kini koju je nazvao "nedemokratskim društvom", prenosi agencija Frans pres.

"Imaćemo važne veze sa Kinom... ali nikad nećemo imati isti odnos sa Kinom, jednim nedemokratskim društvom, kao onaj koji možemo da imamo sa jednom velikom demokratijom", rekao je Tilerson u govoru u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašington posvećenom američko-indijskim odnosima.

Na njegovu izjavu reagovalo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova nazivajući stav Vašingtona pristrasnim.

"Nadamo se da SAD vide razvoj Kine i njenu međunarodnu ulogu na objektivan način i da će odustati od svog pristrasnog stava", rekao je novinarima portparol kineskog minsitarstva spoljnih poslova Lu Kang.

Kineska ambasada u Vašingtonu je, takođe, reagovala na Tilersonove izjave saopštenjem u kome se navodi da Kina doprinosi i brani svetski poredak zasnovan na pravilima, i da se trudi da unapredi međunarodnu saradnju kroz Ujedinjene nacije. Kina se takođe nada "zdravim" odnosima sa SAD, navedno je u saopštenju kineske ambasade, prenosi agencija AP.

Tilerson je rekao da su veze između Nju Delhija i Vašingtona izgrađene na zajedničkim vrednostima i dodao da "dve vrlo velike i važne demokratije žele da dele istu budućnost".

On je dugo govorio o suprotnostima između dve rivalske azijske sile.

"Kina, razvijajući se pored Indije, čini to manje odgovorno, ponekad potkopavajući međunarodni poredak i njegova pravila", rekao je Tilerson i posebno pomenuo "provokativne kineske akcije u Južnom kineskom moru".

SAD žele konstruktivne veze sa Kinom ali neće okretati glavu u slučajevima kada Kina podriva suverenitet susednih zemalja, rekao je Tilerson.

Tilerson je rekao da svet, i posebno indijsko-pacifički region, imaju potrebe za jakim partnerstvom između SAD i Indije, na ekonomskom, diplomatskom i vojnom planu.

On je pozvao indijske vlasti da u potpunosti preuzmu svoju ulogu po pitanju međunarodne bezbednosti jačanjem svoje vojske i odbrane.

Portparol kineskog ministarstva uzvratio je da je Kina spremna da pomogne u razvoju veza između SAD i Indije u meri u kojoj one dopirnose miru u regionu i poboljšanju odnosa između (azijskih) zemalja.

Tileson je rekao i da je Indija partner za uspostavljanje mira u Avganistanu i da SAD pozdravljaju njene napore da pomognu u razvoju te zemlje. ;Kada je reč o Pakistanu, Tilerson je rekao da SAD očekuju da će Pakistan preduzeti odlučujuće mere protiv terorističkih grupa koje se nalaze na njegovoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG