Dostupni linkovi

EU uvela nove sankcije Sjevernoj Koreji


Kim Džong-un, lider Sjeverne Koreje, ilustracija
Kim Džong-un, lider Sjeverne Koreje, ilustracija

Ministri vanjskih poslova Evropske unije usvojili su u ponedjeljak nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog kršenja "nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjinih nacija koje se tiču nukleranog i balističkog programa Pjongjanga."

Sankcije ukljujučuju i široki zabran EU za sve sektore Sjeverne Koreje i totalnu zabaranu na prodaju rafinisanih naftnih proizvoda i sirove nafte ovoj zemlji, kao i smanjivanje nivoa platnih transakcija za Sjevernu Koreju sa aktuelnih 15.000 eura na 5000.

Prema novim mjerama još troje pojednica u šest pravnih subjekata povezanih sa Sjevernom Korejom dodati su na crnu listu koja uključuje i zabranu putovanja u EU i zamrzavanje svih sredstava.

Na crnoj listi EU nalazi se ukupno 41 pojedinac i 10 pravnih subjekata uz još 63 osobe i 52 entiteta koja su na listi sankcija Ujedinjenih nacija.

Sve mjere stupaju na snagu odmah.

Evropska unija je saopštila da su nove mjere preduzete zbog "neprekidne prijetnje međunarodnom miru istabilnosti" koji predstavlja režim Kim Džong-una.

Ranije danas iz Kremlja je saopšteno da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se uvode restrikcije Pjongjangu u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedininjenih nacija.

XS
SM
MD
LG