Dostupni linkovi

Putin dekretom uveo restrikcije Sjevernoj Koreji


Granica između Sjeverne Koreje i Rusije, ilustracija
Granica između Sjeverne Koreje i Rusije, ilustracija

Ruski predjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim je uveo restrikcije Sjevernoj Koreji u cilju pridržavanja sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Rezolucija o specijalnim ekonomskim mjerama prema Pjongjangu, bila je odgovor na raketne testove Sjeverne Koreje u 2016., javlja Reuters.

Sjeverna Koreja je u međuvremenu u 2017. izvela više balističkih tekstova a kako se vjeruje, 3. septembra i nuklerni test hidrogenske bombe, 11 puta jači nego prošlogodišnji.

Vijest o uvođenju restrikcija stiže u momentu kada je šefica gornjeg doma ruskog parlamenta, Savjeta Federacije Valentina Matvijenko, održala odvojene stastanke sa šefovima sjevernokrejske i južnokorejske delagacije u ponedjeljak, na marginama sastanka Inter-parlamentarne unije koji se održava u Sankt Petersburgu.

Sa delegacijma je razgovaro i Konstantin Kosačev, šef komiteta za spoljne poslove i zaključeno da je nedavna razmjena oštrih riječi između Pjongjanga i Vašingtona "veoma opasna."

Matvijenko je rekla da Moskva "snažno osuđuje razvoj programa nuklearnog oružja Sjeverne Koreje i da mi kao i ostatak međunarodne zajednice snažno apalujemo na njih da se pridržavaju relevantnih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN."

XS
SM
MD
LG