Dostupni linkovi

Mogherini brani nuklearni sporazum sa Iranom


Federica Mogherini
Federica Mogherini

Sjedinje američke države ne mogu unilateralno ukinuti nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine koje je potpisalo još pet svjetskih sila, poručila je šefica diplomatije EU i potpredsjednica Evropske komisije za vanjsku politiku i bezbjednost Federica Mogherini nakon Trumpovog govora večeras.

"Ne možemo dozvoliti da kao međunarodna zajednica razbijemo nuklearni sporazum koji funkcioniše" rekla je Mogherini koja je predsjedavala finalnom fazom pregovora koji su doveli do sporazuma.

"Ovo nije bilateralni sporazum....međunarodna zajednica i Evropska unija sa njom, je jasno ukazala da je sporazum na snazi i da će to nastaviti da bude," rekla je Mogherini novinarima u Briselu.

Kako je rekla, razgovarala je sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom odmah nakon okončanja Trumpovog govora u petak veče.

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je oštro sporazum o nuklernom programu Irana, ali nije objavio da se SAD povlače iz njega. Nije ga ni potvrdio ali ga umjesto toga šalje Kongresu na doradu.

Kako je rekao, sporazum će biti ukinut ukoliko ne bude postignut bolji sporazum o njemu u Kongresu.

XS
SM
MD
LG