Dostupni linkovi

Trump: Sporazum sa Iranom za sad ostaje, ide Kongresu na doradu


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je oštro sporazum o nuklernom programu Irana, ali nije objavio da se SAD povlače iz njega. Nije ga ni potvrdio ali ga umjesto toga šalje Kongresu na doradu.

Kako je rekao, sporazum će biti ukinut ukoliko ne bude postignut bolji dogovor o njemu u Kongresu.

Trump je ponovio svoje ranije tvrdnje da se Iran ne podržava "duha sporazuma" i da je Iran kršio odredbe sporazuma. Ponovio je i Iran podržava terorizam u regionu.

SAD uvode nove sankcije za Iransku revolucionarnu gardu, najavio je.

Trump je prethodnih dana bio pod velikim pritiskom i članova svoje administracije da ne izađe iz ovog sporazuma koji se smatra istorijskim.

Osim toga, kako navode posmatrači, Trump i SAD bi bile usamljene ukoliko bi se povukle iz ovog sporazuma, jer američki predsjednik za ovaj potez nema podršku niti jednog američkog saveznika osim Izraela.

U prvoj reakciji nakon Trumpovog govora, izaraelski premijer Benjamin Natanyahu rekao je da govor američkog predsjednika "stvoriti priliku da se popravi loš sporazum."

Netanyahu je "čestitao Trumpu na odvažnoj konfronataciji sa iranskim terorističkim režimom."

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Paul Ryan, podržao je Trumpovu odluku o revidiranju nuklearnog sporazuma, poručivši da će raditi sa Trumpovom administracijom da bi zaustavili "različite oblike iranskih destablizujućih aktivnosti."

Državni sekretar Rex Tillerson prethodno je rekao da se SAD neće povući iz sporazuma sa Iranom i da će adminstracija postaviti nove smjernice.

Iran pristao da zamrzne svoj nukelrni program na 15 godina u zamjenu za popuštanje međunarodnih sankcija.

Sporazum su 2015.godine na incijatvu tadašnje američke administracije Baracka Obame osim Irana i SAD, potpisali i Kina, Rusija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je ranije saopštila da se Iran pridržava odredbi sporazuma, baš kao što je to uradila i Trumpova administracija u dva navrata ranije ove godine.

Ostale svjetske sile, potpisnice sporazuma su poručile da će se pridržavati odredbi sporazuma sa Iranom.

XS
SM
MD
LG