Dostupni linkovi

Tajani: Srbija važan partner za EU


Evropski parlament
Evropski parlament

Drugi dan posete evropskoj prestonici, predsednica Vlade Srbije je počela u Evropskom paralmentu gde je razgovarala sa predsednikom ove institucije, Antonio Tajanijem.

Predsednik Evropskog parlamenta je naglasio da je uspeh Zapadnog Balkana veoma važan za celu Evropsku uniju zato što je zajednički cilj, stabilnost i napredak. Tajani je poručio da region i EU ne ujedinjuje samo geografija, već i istorija, kultura i zajednički koreni.

“Evropska unija je naša zajednička domovina”, poručio je prvi čovek Evropskog parlamenta. Tajani je ocenio da je realno očekivati da Srbija otvori nova poglavlja u pristupnim pregovorima do kraja ove godine.

“Radimo na otvaranju puteva kako bi Srbija postala jedna od narednih članica Evropske unije”, izjavio je Tajani.

Bez obzira na napretke koja je Srbija učinila, Tajani je upozorio da ima još puno toga da se obavi u procesu integracija. "Rešavanje pitanja vladavine prava je presudno važno, a reforme u pravosuđu su od suštinskog značaja”, upozorio je predsednik Evropskog parlamenta

Srbija je, prema njemu, veoma važan partner za Evropsku uniju u rešavanju zajedničkih izazova, poput migracije i pitanja bezbednosti.

Šefica srpske vlade Ana Brnabić je zahvalila Tajaniju na razumevanju za sve kroz šta je prošla Srbija u protekle dve godine zbog migrantske krize.

“Zajedničke snage vojske i policije Srbije su pokazale da su kredibilan i jak partner Evropkse unije u zaštiti i kontroli granica”, naglasila je Brnabić.

XS
SM
MD
LG