Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić ne očekuje reakciju Brisela na pismo Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da ne očekuje reakciju Brisela na pismo koje će Srbija poslati Evropskoj komisiji zbog stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, dodajući da je to direktna primena različitih aršina EU.

Vučić je rekao u intervjuu za TV Prva posle sastanka sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske u Varni, da su svi svesni "nepravde" koja je učinjena Srbiji.

On je rekao da nije čuo da se međunarodno javno pravo primenjuje samo na članice EU, kao i da ne postoji rezolucija UN u kojoj se govori o otcepljenju Kosova od Srbije.

Istakao je da Srbiju niko ne štiti i dodao da je posao srpskih vlasti da štite nacionalne interese.

Vučić je rekao da bi bilo pošteno da EU kaže da se "ogrešila o Srbiju 1999, 2004. i 2008. godine", ali da misli da se to neće dogoditi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u ponedeljak da predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije pripremaju pismo za Evropsku komisiju u kojem će postaviti niz pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Brnabić je posle konsultacija u predsedništvu Srbije novinarima kazala da će ona odneti pismo kada bude putovala u Brisel u ranije dogovorenu posetu, 10. i 11. oktobra.

Zvaničnici Evropske Unije ponovili su danas stajalište da se ne mogu uporediti slučajevi Kosova i Katalonije, jer je Kosovo jedinstven slučaj.

Maja Kocijančič, portparolka Evropske Unije, istakla je da u Briselskim institucijama ne postoje dvostruki standardi već da EU “poštuje univerzalno međunarodno pravo”.

XS
SM
MD
LG