Dostupni linkovi

EU: Slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi


Kao što je potvrdio Evropski Savet, Kosovo je jedinstven slučaj, rekla Kocijančič
Kao što je potvrdio Evropski Savet, Kosovo je jedinstven slučaj, rekla Kocijančič

Zvaničnici Evropske Unije ponovili su stajalište da se ne mogu uporediti slučajevi Kosova i Katalonije.

Maja Kocijančič, portparolka Evropske Unije, istakla je da u briselskim institucijama ne postoje dvostruki standardi već da EU “poštuje univerzalno međunarodno pravo”.

“Kao što je potvrdio Evropski Savet, Kosovo je jedinstven slučaj i kao takav se ne može uporediti sa bilo kojom drugom situacijom”, navela je Kocijančič u saopštenju.

Osvrćući se na opasku portparola Evropske Komisije, Margaritisa Schinasa, da je “Španija zemlja članica a Srbija nije”, Kocijančič je potvrdila da je perpektiva svih zemalja u regionu u EU.

“Srbija i ceo Zapadni Balkan imaju jasnu evropsku perspektivu, koju su potvrdili Evropski Savet u martu kao i predsednik Juncker u godišnjem govoru u septembru”, poručila je Kocijančič.

Na najavu da će prilikom posete evropskoj prestonici, srpska premijerka, Ana Brnabić, doneti i pismo u kojem će postaviti par pitanja vezana za stav Komisije da se slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu uporediti, Kocijančič je poručila da će evropski zvaničnici, naredne nedelje pozdraviti premijerku Brnabić sa kojom će razgovarati o “novima koracima Srbije na putu ka EU integracijama”.

XS
SM
MD
LG