Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija kaže da su ubili više od 300 boraca IDIL-a


Ilustracija

U vazdušnim napadima na istoku Sirije ubijeno je više od 300 militanata takozvane "Islamske države" (IDIL) i ranjeno više od 170 u posljednja dva dana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u utorak.

Među ubijenima je i Abu Islam al-Kazaki, ratni komandat te grupacije iz centralno-azijske države Kazahstana, kao i još 40 militanata koji dolaze sa juga Rusije, saopštio je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov u izjavi proslijeđenoj medijima.

Moskva je u više navrata iskazivala zabrinutost zbog toga što građani bivših sovjetskih republika poput Kazahstana odlaze da se bore za militantnu "Islamsku državu" u Siriji i Iraku.

Ove sedmice Rusija je izvela napade na istočnoj obali rijeke Eufrat, navedeno je saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ove godine je izjavio da se u redovima IDIL-a nalazi oko 10.000 pripadnika iz bivšeg Sovjetskog saveza.

Sirija živi u već šestogodišnjem građanskom ratu u kojem je do sada stradalo više od 330.000 ljudi, a više od 5 miliona raseljeno i pobjeglo širom svijeta kao izbjeglice. Dodatnu teškoću predstavljaju militanti IDIL-a.

Rusija i Iran u ratu u Siriji podržavaju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok SAD i Turska podržavaju raziličite pobunjeničke grupe.

Takođe danas IDIL je preuzeo odgovornost za samoubilački napad u Damasku u kojem je ubjeno 17 civila i pripadnika snaga bezbjednosti prethodnog dana.

XS
SM
MD
LG