Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erjavec najavio tužbu ako Zagreb ne prihvati arbitražu


Spor oko Piranskog zaliva

Ministar inostranih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da je pripremio materijal o mogućem podizanju tužbe protiv Hrvatske ako ona ne pristane na saradnju u sprovođenju arbitražne presude za Piranski zaliv.

On je, uoči sednice slovenačke Vlade, rekao novinarima da želi dobiti saglasnost Vlade da se počne traženje odgovarajuće advokatske kancelarije koja bi u tužbi protiv Hrvatske zastupala Sloveniju, prenose hrvatski mediji.

Erjavec je početkom sedmice najavio da priprema pravne postupke koji bi omogućili da Slovenija tuži Hrvatsku zbog nepristajanja na arbitražnu presudu, pri čemu je kao mogućnost naveo tužbu pred sudom Evropske unije u Luksemburgu.

Slovenački premijer Miro Cerar otkazao je krajem prošle sedmice sastanak u Zagrebu sa predsednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem, na kojem je trebalo biti reči o odnosima dve države i otvorenim pitanjima uključujući i granični spor.

Cerar je kao razlog otkazivanja naveo istup hrvatskog premijera u UN u kojem je ponovio stav Hrvatske da je arbitraža kompromitovana i da ne prihvata odluku arbitara, niti će je primeniti.

XS
SM
MD
LG