Dostupni linkovi

Cerar otkazao sastanak sa Plenkovićem


Arbitražnom odlukom Slovenija je dobila koridor do međunarodnih voda preko hrvatskih teritorijalnih voda i većinu Piranskog zaljeva
Arbitražnom odlukom Slovenija je dobila koridor do međunarodnih voda preko hrvatskih teritorijalnih voda i većinu Piranskog zaljeva

Slovenački premijer Miro Cerar otkazao je posjetu Hrvatskoj zakazanu za 27. septembar zbog izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o arbitraži o slovenačko-hrvatskoj granici u Generalnoj skupštini UN, prenijela je slovenačka agencija STA.

Kako je prenijela hrvatska agencija Hina, Plenković je juče u Generalnoj debati odbacio napade slovenačke strane da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo i podsjetio da Hrvatska ne priznaje arbitražu jer je proizašla iz procesa koji je Slovenija kompromitovala.

"Kompromitacija nepristranosti ili nezavisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuče iz arbitražnog procesa", rekao je Plenković na zasedanju u Njujorku.

Cerar je nakon toga, kasno sinoć, saopštio da je otkazao zagrebački
susret s Plenkovićem koji su dogovorili prethodnog dana u Njujorku i na kojem su trebali razgovarati o rješavanju hrvatsko-slovenačkog graničnog spora, jer je Plenković u UN "zvanično" odbacio arbitražnu presudu.

XS
SM
MD
LG