Dostupni linkovi

Švajcarci na referndumu odbacili reformu penzionog sistema


Ilustracija
Ilustracija

Građani Švajcarske su odbacili reformu penzionog sistema koju je predložila vlada da bi se suočila sa starenjem populacije, pokazuju parcijalni zvanični rezultati referenduma organizovanog u nedelju.

Četrnaest od 26 švajcarskih kantona i polukantona su se, prema do sada prebrojanim glasovima, izjasnili protiv reforme koja predviđa da žene rade godinu dana duže, odnosno do 65. godine da bi dobile punu penziju, predlog koji je izazvao mnoštvo protivljenja i pre glasanja.

Konačni rezultati biće poznati predveče, ali s obzirom da je 14 kantona odbacilo predlog može se smatrati da je predložena reforma propala.

Penziona reforma na kojoj je vlada radila više godina da bi našla prihvatljiv kompromis nazvana je "Predviđanje starosti 2020" ima za cilj obezbeđivanje finansiranja sistema penzija kako takozvani "bejbi bumersi" počinju da prestaju da rade za penzije.

Paket reformi predviđa da bude fleksibilnije penzionisanje između 62. i 70. godine i podizanje PDV-a od 2021. godine, da se pomogne finansiranje penzionog sistema.

Promenama su se protivili liberali, desnica i ekonomski krugovi koji smatraju da je reforma suviše izdašna prema budućim penzionerima a kažnjava sadašnje poslodavce, kao i mlade ljude.

XS
SM
MD
LG