Dostupni linkovi

Izlazne ankete: Merkel odnela najviše glasova


Angela Merkel
Angela Merkel

Izlazne ankete pokazuju da je na parlamentarnim izborima u Nemačkoj najviše mesta u Budestagu dobila Hrišćansko-demokratska unija (CDU) aktuelne kancelarke Angele Merkel – 32,5 posto glasova. Prema ovim projekcijama, u parlament Nemačke ulazi i krajnje desna ksenofobična Aleternativa za Nemačku (AfD) sa 13 posto podrške.

Kako prenosi BBC, pozivajući se na podatke Konzorcijuma javnih radiodifuznih institucija Savezne Republike Nemačke (ARD), socijaldemokrate Martina Šulca dobile su 20 posto glasova, a iza njih su ekstremni desničari iz AfD sa sedam odsto manje.

Liberali su dobili 10,5 posto, zeleni 9,5, a levičarska partija Die Linke devet procenata.

Izlaznost na nemačkim parlamentarnim izborima do sada je malo niža nego što je bila na prethodnim izborima 2013. godine, saopštila je u nedelju centralna izborna komisija.

Birališta su otvorena od 8.00 sati ujutro a do 14.00 glasalo je 41,1 odsto birača, navela je komisija.

To je malo niže nego 2013. kada je izlaznost u to vreme bila 41,4 odsto.

Na prethodnim izborima konačna izlaznost bila je 71,5 odsto.

Biračka mesta otvorena su u nedelju ujutro u Nemačkoj, gde se očekuje da Angela Merkel dobije četvrti mandat ali i ulazak u parlament populističke desnice.

Oko 61,5 miliona birača, podeljenih u 299 jedinica, glasaće do 18.00 časova za poslanike po mešovitom sistemu, po kome se deo poslanika bira većinski a deo proporcionalno.

Kancelarka Angela Merkel je glasala u nedelju blizu svoje kuće u Berlinu, a na glasačko mesto je došla sa suprugom Joahimom Zauerom.

VIDEO: Merkel i Šulc na biralištima

Merkel i Šulc na biralištima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

U glavnom gradu je glasao i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Merkelkin glavni protivkandidat Martin Šulc glasao je, sa suprugom, u Virzelenu u zapadnoj Nemačkoj.

Predsednik Nemačke Štajnajer upozorio je sugrađane da ne dozvole drugima da odlučuju o budućnosti zemlje time što neće izaći na glasanje na parlamentarnim izborima u uvodniku objavljenom u današnjem listu "Bild am Zontag" (Bild Am Sonntag).

"Nikad nije bilo jasnije da su ovi ; izbori o budućnosti demokratije u Evropi", napisao je danas nemački predsednik, dok ankete pokazuju da je čak trećina Nemaca neopredeljena.

"Ako vi ne glasate, drugi odlučuju", napisao je Štajnmajer.

Po završetku glasanja, ankete bi trebalo da daju jasnu sliku o tome kako će izgledati naredni saziv Bundestaga.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) osvojiće 37 odsto glasova, čime će Merkel moći da dobije četvrti mandat na čelu vlade.

U Bundestag će prvi put verovatno ući i evroskeptična partija Alternativa za Nemačku (AfD), koja prema anketama ima podršku izmedju 10 i 12 odsto birača, medjutim većina stranaka je isključila saradnju s AfD.

Ta evroskeptična partija zalaže se za potpuno zatvaranje granica za migrante i deportaciju migranata kojima nije odobren azil.

XS
SM
MD
LG