Dostupni linkovi

Protesti zbog Makronovog zakona o radu


Desetine hiljada građana protestovale su danas u Parizu i drugim francuskim gradovima zbog reforme radnog zakonodavstva predsednika Francuske Emanuela Makrona, dan pre nego što će nove mere stupiti na snagu njegovom izvršnom naredbom, javlja Asošiejted pres.

Demonstranti, podržani moćnim levičarskim sindikatom CGT, ponovo su danas izašli na ulice da iskažu neslaganje s novim zakonom o radu koji će poslodavcima omogućiti da lakše otpuštaju i zapošljavaju radnike.

S druge strane, Makron tvrdi da su reforme neophodne radi jačanja stagnirajuće francuske ekonomije i povećanja broja radnih mesta.

Na današnjim protestima širom zemlje demonstranti su mahali antikapitalističkim parolama i ličnim porukama protiv Makrona, čija je popularnost nedavno opala.

Protest u Parizu, na kojem se prema proceni organizatora okupilo 55.000, a prema proceni policije 16.000 ljudi, uglavnom je protekao mirno, ali su u nekoliko navrata izbili kraći incidenti između nekoliko desetina nasilnih demonstranata i policije koja je koristila suzavac.

Pre nedelju dana, na prvim protestima protiv Makrona od kad je u maju postao predsednik, širom Francuske se okupilo oko 220.000 ljudi, prema proceni policije, dok sindikati navode da je bilo 500.000 učesnika.

Makron je za izmenu radnog zakonodavstva koristio posebnu proceduru zahvaljujući kojoj je mogao da sprovede reformu bez poduže debate u parlamentu, što su njegovi protivnici kriikovali kao znak autoritarizma.

On će sutra potpiasti niz izvršnih naredbi posle sednice Vlade, a lider krajnje francuske levice Žan-Lik Melanšon pozvao je građane na nove proteste u subotu.

XS
SM
MD
LG