Dostupni linkovi

Kina i Rusija počele pomorske manevre na Dalekom istoku


Ruska pomorska luka Vladivostok gdje će se održati rusko-kineski manevri
Ruska pomorska luka Vladivostok gdje će se održati rusko-kineski manevri

Grupa kineskih ratnih brodova stigla je u rusku luku Vladivostok da bi učestvovali u drugom krugu zajedničkih pomorskih vojnih vježbi.

Portparol ruske Pacifičke flote, Vladimir Matvejev izjavio je da će vježba Pomorska interakcija 2017, biti održana uz priobalni dio Vladivostoka, gdje flota ima svoj štab od 18. sebtembra do 21.

Manevri će takođe uključiti jednu fazu koja će se održati na otvorenom moru od 22. septembra do 26. Te vježbe će se proširiti na Japansko more i južni dio Okotsk mora.

Matvejev je rekao da će u vježbama učestvovati ukupno 11 brodova, dvije podmornice, dva vozila za spašavanje u morskim dubinama, četri aviona za borbu protiv podmornica i četri helikoptera.

Prvi dio Pomorske interakcije 2017, izveden je u Baltičkom moru u julu.

Rusija i Kina često predstavljaju ujednjeni front u suočavanju sa onim što zovu naporima SAD da dominiraju svijetom.

Ove dvije zemlje vodeće su članice Šangajske organizacije za saradnju, evroazijskom vojnom, političkom i ekonomskom bloku formiranom 2001.

Ove dvije susjedne države održavaju zajedničke vojne vježbe već duže od decenije, a prvi zajednički pomorski manevri održani u 2012.

U protekle tri godine, Moskva je pojačala napore za jačanje odnosa sa Pekingom, naročito od kada je zahladila odnose za Zapadom nakon agresije u Ukrajini.

Posljednje vježbe se održavaju u blizini Sjeverne Koreje u momentu nastavka podizanja tenzija zbog nuklearnih aktivnosti Pjongjanga. I Moskva i Peking neprekidno pozivaju na mirno rješenje krize.

Manevri na Daklekom istoku održavju se istovremeno kada Rusija održava i vježbu Zapad 2017, u kojima zajednički učestvuju Rusija i Bjelorusija, a koje su izazvale uzbunu u susjednim državama.

Predsjednik Rusije Vladmir Putin će posjetiti manevre Zapad 2017 u kojima, prema zvaničnim tvrdnjama učestvuje 12.700 trupa.

Međutim NATO i zapadni analitičari smatraju da će u manevrima Zapad 2017 učestvovati i do 100.000 pripadnika vojnog personala.

XS
SM
MD
LG