Dostupni linkovi

Francuska i Njemačka rusku vojnu strategiju nazvale 'zastrašivanjem'


Ilustracija
Ilustracija

Francuski i njemački ministri odbrane su osudili predstojeće ruske vojne manevre sa Bjelorusijom, ocijenivši da Moskva teži da pokaže svoju vojnu snagu na granicama Evropske unije i NATO-a.

"Veoma je važno u ovom kontekstu da reafirmišemo naše prisustvo, suočeni sa ovom ruskom demonstracijom koja predstavlja strategiju zastrašivanja," rekla je francuska ministrica odbrane Florence Parly u četvrtak.

Parly je razgovarala sa novinarima na zajedničkoj press konferenciji sa njemčkim kolegom, na marginama neformalnog sastanka ministara odbrane u prijestonici Estonije, Talinu.

Prema dokumentu Organizacije za evropsku bezbjednosti saradanju (OEBS), pravilo poznato kao Bečki dokument podrazumijava da o izvođenju manevara u kojima učestvuje više od 1.300 trupa moraju unaprijed biti obaviještene druge države, kao i da moraju biti otvorene za posmatrače.

Rusija i Bjelorusija kažu da će u vježbi Zapad 2017, koja će se održati u Bjelorusiji i dijelovima zapadne Rusije od 14. do 20. septembra, učestvovati 12.700 snaga.

Zapadni vojni zvaničnici i stručanjaci pak kažu da bi pravi broj učesnika manevara mogaao biti mnogo veći, sa čak do 100.000 pripadnika vojnog personala.

"Nepobitno je da vidimo demonstraciju sposobnosti i snage Rusa", rekla je njemčka ministrica odbrane, Ursula von der Leyen.

"Svako ko sumnja, samo treba da pogleda veliki broj učesnika u vježbe Zapad: više od 100.000 snaga," kaže njemačka ministrica.

NATO je saopštio da će poslati tri posmatrača da promatraju vježbu Zapad 2017., ali neprikadno ponavljaju poziv dvijema zemljama da omoguće veće posmatranje manevara.

Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, zjavio je u srijedu da "ne vidi neposrednu prijetnju" od ovih vojnih vježbi, ali je ponovio da ruska otvorenost o njima nije u skaldu sa međunarodnim standardima.

"Mi ćemo nadgledati aktivnosti vježbe pažljivo i veoma smo obazrivi ali i smireni, jer ne vidimo nikakvu neposrednu opasnost protiv bilo koje NATO saveznice", rekao je Stoltenberg tokom posjete kontigentu NATO-a u Tapi u Estoniji.

Rusija uzvraća da je zabrinustost Zapada zbog rusko-bjeloruskih vojnih manevara neutemljeljena, poručivši da će ratne igre biti "čisto odbrambene" i da ne predstavljaju prijetnju po susjede Rusije, NATO ili Zapad.

Rusija održava vježbu Zapad svake tri godine, rotirajući ih u tri druga dijla zemlje.

Bjelorusija se graniči sa NATO članicama, Poljskom, Litvanijom, i Latvijom, kao i sa Ukrajinom. Oblasti na kojima će se izvoditi manevri takođe uključuju rusku enklavu Kalinjingrad, koja se nalazi između Poljske i Litvanije na Baltičkom moru.

Ruske vojne akcije u Ukrajini povećale su zabrinutost zbog namjera Moskve kod NATO članica, naročito bivših sovjetskih republika kao i nekadašnjih članica Varšavskog pakta.

Rusija je okupirala i aneksirala ukrajinsko poluostvo Krim u martu 2014., a potom podržala proruske separatiste u borbama na istoku Ukrajine, gdje su u aprilu iste godine počeli sukobi u kojima je do sada poginulo više od 10.000 ljudi. Trenutno je na snazi krhko primirje dogovoreno u Minsku u februaru 2015., čije odredbe nikada do kraja nijesu sprovedene.

Ove akcije su natjerale NATO da pojača odbranu na istoku Evrope, rapoređijući četri multinacionalne borbene grupe u tri baltičke države i Poljskoj od ukupno 4.500 vojnih snaga.

Francuska ministrica Parly susrijeće se i sa pripadnicima francuskih trupa u Estoniji, a izjavila je da raspoređivanje ovih snaga predstavlja jasan signal da su baltičke države i Poljska pokrivene NATO alijansom.

Takođe danas načelnik generalštaba ruske vojske general, Valerij Gerasimov održao je razgovore sa predsjednikom vojnog komiteta NATO-a, Petrom Pavelom u glavnom gradu Azerbejdžana, Baku.

Alijansa je sastanak opisala kao "nastavak" telefonskog razgovora od 3.marta između dvojice generala.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su Gerasimov i Pavel razamtrali "aktuelna pitanja međunarodne sigurnosti", prenijele su ruske agencije.

XS
SM
MD
LG