Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva se zalaže za dijalog o Severnoj Koreji


Rusija se danas založila za dijalog o severnokorejskom nuklearnom pitanju, kritikujući Sjedinjene Američke Države da govore "jezikom sankcija"."Mogli bismo da utičemo na Severnu Koreju ako bismo ponudili realne predloge za dijalog", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov novinarima na marginama samita zemalja grupe BRIKS u Kini.

On je rekao da puno zavisi od američkih kolega koji su, "na nesreću", često spremni na jezik sankcija.

Rjabkov je pokušao i da minimizira obim severnokorejske nuklearne "pretnje". "Nepremostive su razlike između nas i američke strane i američkih saveznika u severoistočnoj Aziji po pitanju napretka Severne Koreje u oblasti nuklearnog naoružanja", rekao je Rjabkov, upozorivši i na opasnost od "nepromišljenih reakcija".

"Poslednja proba bila je znatno snažnija od prethodnih, ali to sve nije dovoljno da bi se tvrdilo da se pojavila prava nuklearna pretnja, u svakom slučaju za nas nije dovoljno", rekao je zamenik šefa ruske diplomatije.

Prvog dana samita lidera BRIKS-a u kineskom gradu Sjamenu lideri Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike izrazili su, u deklaraciji, "duboku zabrinutost zbog tenzija i dugotrajnog nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu".

U međuvremenu, sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev doputovao je u Seul, glavni grad Južne Koreje, gde će razgovarati o bezbednosnim pitanjima.

"Oni su razgovarali uoči predstojećeg sastanka u Vladivostoku između predsednika Rusije i Južne Koreje", navodi se u saopštenju Kremlja.

Patrušev će 5. i 6. septembra učestvovati u rusko-japanskom konsultacijama u Tokiju između predstavnika dva Saveta bezbednosti.

XS
SM
MD
LG